Blogolj!

Mi jöhet még? - Rasszizmus miatt levették az Elfújta a szél c. klasszikust a képernyőről


George Floyd halála óta nagyot fordult a világ, amivel még nem is lenne baj, ha valós megoldások születnének a problémákra, ám e helyett nem kapunk mást csak az álszenteskedést és látszatmegoldásokat.

Függetlenül attól, hogy ki melyik oldalon áll, el kell ismerni, hogy Amerikának és vele együtt az egész világnak szüksége van a változásra a rasszizmus terén. Azt pedig most hagyjuk, hogy sokak nem éppen a megfelelő eszközökkel próbálják meg elérni, hogy jobb irányt vegyen a világ.

A lényeg, hogy valóban érdembeli változásokra lenne szükség és nem az olyan álszent, képmutató lépésekre, mint amit a különböző multik és világsztárok ilyenkor előadnak.

Mert hát ezeknek pont addig van csak látszata, amíg mindenki ezzel az üggyel foglakozik, amint csillapodnak a kedélyek, megint minden szépen visszaáll a régi kerékvágásba várva, hogy újra legyen majd valami baromi fontos téma, ami mögé be lehet majd állni.

Mert azt ugye mondanunk sem kell, hogy azzal nem lesznek jobb helyzetben a feketék, ha hirtelen mindenki, „aki számít” elhatárolódik a rasszistáktól, akikkel mondjuk már évek óta együtt dolgoztak és nagyon jól tudták, hogy milyenek. Vagy ha éppen valaki egy kicsit is rosszul fejezi ki magát - mindenféle hátsó szándék nélkül -, akkor már egyből a fejét kell venni és nyilvánosan meghurcolni, hogy mentsük a saját bőrünket.

Az egyik ilyen látszat szimpátiának, – vagy nevezzük, aminek akarjuk – az egyik újabb állomása, hogy az HBO Max kiveszi a kínálatából az Elfújta a szél cím filmklasszikust, mert hát az rasszista, tőlük pedig távol álljon még csak az a gondolat is, hogy bárminemű rasszizmust támogassanak.

Ezzel pedig csak az az icike-picike probléma van, hogy egy nemzet a saját történelmének megtagadásával baromira nem fog megoldani a rasszizmus kérdését, sőt, épphogy annak ad nagyobb teret, hiszen tanuljon az új generáció az elődeik hibából, ha csak a rózsaszínben úszó,  vattacukorfelhős oldalát ismerik meg a múltnak? Sehogy.

A legszebb az egészben, hogy még a maga a csatorna is azt írja, hogy „az Elfújta a szél egy korszak terméke, és hordozza azokat az etnikai és faji előítéleteket, amelyek akkoriban általánosak voltak az amerikai társadalomban.” Ami így is van, ezzel mindenki tisztában van, éppen az azóta berögzült magatartási formákon, felfogáson kéne változtatni, mert hát ilyen alapon, szép számmal lehetne levenni a műsorkínálatról kultfilmeket, betiltatni az amerikai irodalom klasszikusait, vagy akár festményeket égetni.

Egyszóval inkább pusztítsák el a saját kultúrájuknak meghatározó darabjait, nehogy ebben a kurva nagy PC világban bárkinek is legyen még csak a szikrányi esélye is megsértődni valamin. 

Ez pedig  mind szép és jó, csak ezzel nem oldódnak meg a valódi gondok, csak azt fogják elérni, hogy mindenkinek kuss a neve, aki mást gondol, mint én. A történelem során pedig már megtanulhattuk ez nem vezet semmi jóra…

(Borító: hindustantimes.com)

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/96193/pics/lead_800x600.jpg
Elfújta a szél,képmutatás,rasszizmus,tévé
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?