Blogolj!

Karácsony kezei közt porladhat el a Lánchíd

Dorogi László

Igazán nem szeretnék apokaliptikus víziókkal rémisztgetni senkit - épp elég az önmagában véve is, hogy fehér, heteroszexuális rémisztő képződmény vagyok - de a dolgok úgy állnak, hogy a Lánchíd a nem is olyan távoli jövőben egy szép napon fogja magát és csak úgy beomlik. Sorolni is kár, miért lenne ez felfoghatatlan tragédia. A megsemmisülés pillanata bizonyosan számos emberéletet követelne, Budapest pedig elveszítené az egyik létfontosságú szerveként is funkcionáló szexepiljét.

A tragikus vég víziója egyelőre nem kopogtat az ajtón, de ha Karácsony Gergely ez ügyben is tovább töketlenkedik, akkor már nem lesz idő kinyitnia az ajtót, ha valóban megérkezik.

A héten ismét felszínre került a Széchenyi Lánchíd felújításának témája, amiről maga a regnáló főpolgármester is elmondta fél évvel ezelőtt a fővárosi közgyűlésben, hogy halaszthatatlan, már-már létkérdés, ugyanis rendkívül rossz állapotban van a hídszerkezet. Ezt alátámasztandó, mérnöki szakvéleményt kért ki, ami igen meggyőző volt és a laikusok számára is világossá vált: ha nincs gyors cselekvés, menthetetlenné válik az átkelő. Eltelt fél év, s Karácsony már egészen másképp gondolkozik. Úgy nyilatkozott a napokban, hogy a Lánchíd renoválását el kell napolni, s elég csupán nagyjából félévente elvégezni egy műszaki felmérést, hogy ne alakulhasson ki balesetveszély.

Hogy mi történt az elmúlt fél évben az "életveszélyes, ezért haladéktalanul meg kell kezdeni a felújítását" és az "ej, ráérünk arra még" attitűd-váltás között, nem tudni, persze azt is hozzá kell tenni, a koronavírus-járvány sok-sok dolgot átrajzolt az év elején szövögetett tervekből, legyen szó az élet bármely szegmenséről.

Csakhogy, miközben a Fővárosi Önkormányzat a kormányra mutogatva elegáns mozdulattal visszatáncolt a Lánchíd renoválásának gondolatától - mondván nekik erre nincsen pénzük, s ha nem kapnak, nem is lesz -, Tarlós István rávilágított a Karácsonyi anomáliákra. Az egykori főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken elmondta, a híd felújítására 2018 óta léteznek engedélyezett kiviteli tervek, amelyekre tavaly nyáron érkeztek ajánlatok, de ezek olyan borzasztóan magas összegeket tartalmaztak (megközelítőleg 35-36 milliárd forint), hogy semmiképpen sem fogadhatta el a városvezetés. A Lánchíd állapota nem tegnap és nem is tegnapelőtt kezdett el kritikussá válni, éppen ezért az elmúlt években gyakorlatilag hetente vizsgálták felül.

Tarlós Istvánék 23,7 milliárd forintot különítettek el a 2019-es fővárosi költségvetésből a felújítási munkálatokra, amiből hatmilliárd forint kormánytámogatás, egy része pedig olyan fennmaradt hitel az Európai Beruházási Banktól, amit nem költöttek el korábban, de már lehívott összeg.

"A pandémia senkit nem akadályozott volna meg abban, hogy a szakvélemény utasításának megfelelően kiírja a hídra a tendert. Aki azt mondja, nincs meg a szükséges forrás a híd felújítására, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros számait"

- jelentette ki az egykori főpolgármester, márpedig úgy tűnik, hogy utódja mégis azt állítja: nincs pénzük a műemlék renoválására.

Az óra ketyeg. Nem elég, hogy minden egyes tétova nappal tovább romlik a hídszerkezet állapota, egyre drágább és drágább lesz a felújítási költsége, ami a budapestiek zsebét terheli majd meg. S ha Tarlós István víziója egybecseng a bevezetésben felvázolttal, akkor bizony eljuthatunk arra a pontra is, amikor a felújítás lehetősége végleg megszűnik.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott szombaton, a Lánchíd nemzeti kincs és egy fontos átkelőpont a város közepén, de mint ilyen a gazdája a fővárosi önkormányzat. Nekik kell kezelniük, felújítaniuk, garantálniuk a biztonságát. A kormány továbbra is kész a hatmilliárd forintos támogatást megadni, amit korábban Tarlós Istvánnak is megígért, de most már Karácsony Gergelynek kellene cselekednie, hiszen őt bízták meg a budapestiek a történelmi jelentőségű híd felújításával is, amikor megválasztották októberben.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/95663/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,Karácsony Gergely
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?