Blogolj!

Akiknek nem ünnep a szabad Magyarország


MTI/Máthé Zoltán 

30 évvel ezelőtt egy ország ünnepelt. Négy évtized pártállami diktatúra után újra szabad lett az ország. 30 évvel ezelőtt már nem egy, hanem öt párt képviselhette az embereket az ország házában. 30 évvel ezelőtt az emberek nemet mondtak a diktatúrára és szabad választásokon, szabad akaratukból olyan embereket választottak képviselőknek, akiket alkalmasnak találtak, hogy a parlamentben döntsenek életünket meghatározó fontos döntésekről. 
Persze ez a harminc évvel ezelőtti esemény nem volt mindenkinek ünnep. Sokan kerültek ki a parlamentből, sokan vesztették el addigi kénylemes állásukat, melyek inkább voltak köszönhetőek a párthűségnek, mint a szaktudásnak. Sokaknak a 30 évvel ezelőtti események inkább gyásznapok voltak, mint ünnepnapok. 

Úgy tűnik, hogy 30 év után vannak olyanok, akiknek még mindig nem ünnep az első szabad parlamenti ülés. Úgy tűnik 30 év után vannak olyanok, akik inkább távol maradnak, megpróbálva politikai hasznot húzni abból is, hogy egy ilyen minden magyar számára fontos évfordulón sem hajlandóak az összefogásra, hanem a továbbra is a széthúzásban hisznek. Pont, ahogy a koronavírus elleni harcban is megmutatkozott, nem a nemzeti összefogás számukra a fontos, hanem az, hogy hogyan tudnak minél jobban "kijönni" mások szenvedéséből.

Természetesen a rendszerváltás előtti első országgyűlés sem volt mentes a vitáktól, de abban a nagy többség egyetértett, hogy minőségi változást hozott az ország életében a többpárti parlament. És ahogy Áder János is megemlítette beszédében ez az összes pártnak köszönhető volt. A köztársasági elnök ugyanúgy megemlékezett liberális elődjéről, Göncz Árpádról, mint az első kormány konzervatív miniszterelnökéről, Antall Józsefről. Ő úgy gondolta ez az ünnep egyaránt fontos a jelenlegi kormánynak, ugyanúgy, mint jelenlegi ellenzékének. 

Az ellenzék ellenben nem így gondolta. Nekik nem ünnep, hogy harminc éve szabadok vagyunk. Vagyis nem ünnep akkor, ha nem ők vannak hatalmon.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/94239/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?