Blogolj!

Betelt a pohár!

Ragnar Volarus

Nincs elég bajunk. Minden szipi-szupi, beköszöntött a jólét, a gondtalan mindennapok, a Mennyország hozzánk képest a kénköves pokol, hiszen már a kerítés is unikorniskolbászból van. És akkor felébredünk.

Most, hogy az ország nagy része otthon van, több ideje van híreket olvasni. Ráadásul mivel mindenki keveset mozdulhat ki, ezért innen tájékozódhat mindenről.

Persze a hamis hírek is igy találják meg. Vagy éppen az elhallgatott nem találja meg. Éppen ezért mellbevágó Varga Judit igazságügyi miniszter legutóbbi facebook-bejegyzése. Ez itt:

 Elég volt a fakenews gyártásból, elég volt abból, hogy a liberális fősodratú médiumok elhallgatják a sajátjuktól eltérő véleményeket és folyamatosan félrevezetik az európai, valamint a tagállami döntéshozókat és az európai polgárokat!
A koronavírus-törvény és a befolyásos brüsszeli Euronews hírportál példáján bemutatom, hogy is működik a médiagépezet, amely bárkit, bármit, akár egy tagállamot is képes elszigetelni és befeketíteni, ha éppen a helyzet úgy kívánja:
1. Már napok óta nemzetközi sajtóössztűz zúdult a magyar kormány által a magyar emberek egészsége és biztonsága érdekében az Országgyűlésnek benyújtott koronavírus-törvénytervezetre, amikor az európai adófizetők pénzén fenntartott, szinte minden európai háztartásba eljutó, brüsszeli székhelyű Euronews hírportál március 24-én megkereste a magyar kormányt, hogy interjú keretében válaszoljunk a törvénnyel kapcsolatos kérdéseikre és kritikákra.
2. Mint a törvény előterjesztője, én vállatam az interjút, ami Skype-on keresztül került rögzítésre március 24-én 17.45 és 18.00 óra között. A Euronews arról tájékoztatta a minisztérium sajtófőnökét, hogy az interjú még aznap este adásba kerül. Tudva azt, hogy a Euronews csatornán megjelenő híreket a nemzetközi sajtó egyéb befolyásos szereplői is átveszik, más nemzetközi orgánumnak aznap nem nyilatkoztam.
3. Mivel a Euronews március 24-én este, az ígéret ellenére nem adta le az interjút, másnap a kollegáim megkeresték a főszerkesztőt, aki március 25-én 19.00 órakor küldött udvarias emailjében arról tájékoztatta a kollegáimat, hogy a koronavírus miatt csökkentett üzemmódban dolgoznak, de az interjú március 25-én este adásba kerül.
4. Az interjú ezt követően sem került adásba, tehát a magyar kormány reakciója továbbra sem jutott el az európai polgárokhoz, csak a különböző irányokból zúduló kritika.
5. Ezt követően a kollegáim megkeresésére azt válaszolták, hogy azt a csapatot, amely a velem készült interjúval foglalkozott, hazaküldték koronavírus gyanúval. Emellett nagyon leterheltek, sok a hír és priorizálniuk kell. Véleményük szerint a hír – a koronavírus törvényt ért kritikák – már elavultak. Kollégáim jelezték, hogy ennek ellentmond, hogy a Euronews eközben több cikket is közölt kommentálva a magyarországi helyzetet.
6. A nagy leterheltség között arra jutott energia, hogy miközben a magyar kormány cáfolata nem került adásba, közben a Cseh Katalin EP képviselővel készült interjút leadta a Euronews.
7. A kollegáim ismételt megkeresésére a főszerkesztő jelezte, hogy továbbítja az anyagot a Euronews online szerkesztőinek, hogy ha gondolják, akkor ők használják fel.
8. Mindeközben a törvény benyújtásától kezdve egy héten keresztül folyamatosan megjelentek a Euronews híreiben és online felületén a törvénnyel kapcsolatos ellenzéki és az azokkal szinte szó szerint megegyező európai kritikák.
9. Március 26-án 17.30-kor telefonon egyeztettem Vera Jurova értékekért és átláthatóságért felelős európai biztossal, neki is megemlítettem, hogy meglehetősen méltánytalannak érzem, hogy miközben napok óta csak a törvénnyel kapcsolatos kritikák zúdulnak az európai polgárokra, addig a magyar kormány álláspontját nem hozza le az uniós adófizetők pénzéből fenntartott médium.
10. Ezt követően - érdekes módon - március 26-án este és március 27-én kettő, azaz kettő mondatot leadott a 15 perces interjúból a Euronews.
11. A fenti történet után, itt a facebook oldalamon örömmel írtam ki, hogy az ORF-nek március 31-én adott interjúm majdnem vágatlanul adásba került. És itt jeleztem azt is, hogy ez annak fényében különösen jó hír, hogy a Euronews például nem adta le a velem készített interjút.
12. Ezt követően tegnap este és ma több különböző ellenzéki médium azzal vádolt meg, hogy valótlanul állítottam, hogy a Euronews nem adta le a velem készült beszélgetést.
PS: Mindenki döntse el maga, hogy ki hazudik ebben a történetben és ki játszik nyílt kártyákkal. Én mindenesetre tovább küzdök azért, hogy a magyar emberek és a magyar kormány hangja minél több helyre eljusson. Az ORF interjúmat Önöknek is köszönhetően csak a Facebookon egymillió ember (köztük sok nyugat-európai) látta. Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok!

Azért annyira jó szembesülni vele, hogy ezekben az áldott békeidőkben, mikor a kormánynak annyi szabadideje van, hogy már nem is tudja éppen hogyan unatkozzon, akkor az igazságügyi miniszternek ilyenek viszik el az energiáját és a drága idejét.

Ide most igazából egy Bayer Zsolt-féle replika illene, de ezt meghagyjuk ezek mesterének. Így én csak annyit üzenek a fakenews-gyár kiváló dolgozóinak: belétek is kedveskéim! Belétek is!

Címlapfotó: SÉBASTIEN THIBAULT

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/92882/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?