Blogolj!

Csitu van - a román VaciLaci az utolsó pillanatban hátrált meg

Dorogi László

Florin Cîțu nyomott egy Botka Lászlót és szépen sutba dobta miniszterelnöki álmait. Az időzítés tökéletesre sikerült, tíz perccel azelőtt dobta be a törölközőt, hogy a román parlamentben elkezdődött volna az általa vezetett kormány beiktatásáról szóló szavazás.

Fotó: digi24.ro

Az életben két dolog biztos: a halál és a hülye román politika. Az ex-emeszpés Botka és Cîțu között viszont annyi a különbség, hogy előbbiben csak a magyar szocik láttak miniszterelnök-jelöltet, utóbbit viszont kormányalakítással is megbízták Romániában. Ebből azonban nem kért a derék Florin és percekkel hivatalba lépése előtt elhúzta a csíkot.

Cîțu a nem régiben bizalmi szavazáson elhasaló Ludovic Orban miniszterelnök kormányának pénzügyminisztere volt, és tulajdonképpen nem is nagyon akart ő kormányfő lenni. Végig abban bízott, hogy egy előrehozott választáson Orban újra megkapja a lehetőséget, csakhogy a román alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az előrehozott parlamenti választásokról szóló téli sürgősségi kormányrendeletet.

Cîțu a visszalépéssel természetesen így is az ex-miniszterelnököt hozza helyzetbe, a román sajtó ugyanis úgy értesült, hogy Klaus Iohannis államfő ismételten Ludovic Orbant akarja nevesíteni a miniszterelnöki tisztségre - írja a transindex.ro. Egy biztos, a román rendszerváltás óta soha senki nem hozott még ilyen döntést, mint Cîțu, de Iohannis szerint Florin kartárs politikailag érett döntést hozott. Naná, hiszen elérték céljukat.

A visszakozó sohanemvolt miniszterelnök Facebook-oldalán magyarázta bizonyítványát, pedig semmi másról nincs itt szó, mint Orban reaktiválásáról. S mivel ez nem jött össze előrehozott választások útján, hát megtették így, párthűségi nyilatkozatba csomagolva. Cîțu úr azért maradna a mézes csupor közelében, pénzügyi szakemberként osztogatná a lejszórási tanácsokat az új Orban-kormánynak. Most viszont szomszédainknak is a koronavírussal kell felvenniük a küzdelmet, így nem csoda, hogy gyorsan bukott az áldozati kabinet.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/91714/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?