Blogolj!

Conte és a káosz fellegvára

Ragnar Volarus

A 65 év felettiek ne menjenek utcára a koronavírus miatt. Ez az olasz miniszterelnök nagy ötlete, aki tévés üzenetben szólt a lakossághoz és bejelentette, hogy az egész országban felfüggesztik a csoportos és tömeges eseményeket, bezárják a mozikat, színházakat. A templomok nyitvatartásáról az egyház dönt.

Azt kell mondjam, nem éppen legfényesebb napjait éli Olaszország. A migránshelyzet egészen kritikus szintre ért, most pedig itt ez a koronavírus is. Nem állítom, hogy erről is a baloldali kormány tehet, elképzelhető, hogy fatális véletlen amiért pont Itália lett az európai gócpont. Holott a németeknél és franciáknál is előbb voltak fertőzöttek.

Dicsérném a példásan gyors lépéseket, a karantént, de ennek határait is folyamatosan tolják egyre távolabbra, már ugye Bergamo lezárása is szóba került.

Úgy tűnik Giuseppe Conte nem futott össze az öreg jóssal, aki figyelmeztette volna a jelenkori „Cézárt”, hogy „Óvakodj március idusától!”. Mindenesetre az a fura helyzet állt elő, hogy Conte a migránsokat beengedi, az olaszokat meg bezárná a lakásaikba, házaikba.

Mert tegnap már kijelentette, most "további erőfeszítésre" van szükség Olaszország egészében a vírusfertőzés megfékezésére. Itáliában a halottak száma elérte a 107-t, kivétel nélkül hatvan fölötti vagy ennél sokkal idősebb személyekről volt szó. De Conte kijelentette:

"Nem kell félni, nem kell felborítani mindennapi életünket, de felelősségteljes magatartást kell tanúsítani. Kerüljék az emberekkel teli helyszíneket, ne fogjanak kezet, a könyökükbe tüsszögjenek, ne öleljék, csókolják egymást, tartsanak egymástól egyméteres távolságot."

Majd a kormány nevében felszólította a 65 év felettieket, ne menjenek utcára! Szerintem a mindennapi élet része, hogy kimegyek az utcára, de ne borítsuk fel mindennapi életünket? Most akkor mit csináljak?

Persze nem csak Conte kapkod össze-vissza, mert például a sportszövetségek – élükön a labdarúgó Serie A vezetői – óránként változtatták véleményüket, és másfél-két hétig döntésképtelenek voltak.

Giuseppe Conte végül néáhny órával ezelőtt közölte, hogy a sportrendezvényeket - köztük a labdarúgó mérkőzéseket - is közönség nélkül kell megrendezni. Korábban már bejelentették a tanítás országos leállítását március 15-ig.  Csütörtöktől zárva tartanak az oktatási intézmények, a bölcsödéktől az egyetemekig. Az intézkedés több mint 8 millió tanulót érint. Az iskolák teljes és országos lezárása precedens nélküli, még a második világháború éveiben sem folyamodtak ehhez.

Valamikor a 90-es években voltak ezek az „össze-vissza lapozgatós” könyvek (Kaland, Játék, Kockázat sorozat), ahol mi alakíthattuk a történetet, mi döntöttük el mit tegyen a főszereplő. Annak egyik része viselte a Káosz fellegvára címet. Most kicsit úgy tűnik Olaszország lett a káosz fellegvára, és Conténak, valamint kormányának ötlete sincs hova lapozzon, hogyan tovább.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/91333/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?