Blogolj!

Erdogan elengedi a migránsokat – megismétlődik a 2015-ös roham?

Pintér M. Lajos

Egyre forróbb a helyzet Szíriában és Törökországban: könnyen megeshet, hogy hamarosan ismét tíz- vagy százezrével zúdul a magyar határra az „álprobléma”.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Nem véletlenül figyelmeztet hetek óta Orbán Viktor és a magyar kormány: újabb súlyos migrációs válság fenyeget. Ami Röszkén és Kelebián történt, annak a fele se tréfa, de mégis csak a jéghegy csúcsa. A „java” – úgy tűnik – most jön. A szíriai helyzet oly mértékben eszkalálódott, hogy Törökország feltette a kezét, és megnyitja kapuit: az öreg kontinensre zúdítja a bevándorlókat.

Nagy kérdés, az Európai Unió és/vagy a NATO képes-e lesz kezelni, megállítani a válságot, mely Európa határaihoz közelít, mely az európai közösséget, életformát, civilizációt fenyegeti. Merthogy ismét megindultak a migránsok, mégpedig tömegesen.

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – ezt Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője ismerte el a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra az értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta szárazföldi és tengeri határait az Európába vágyó migránsok előtt. Ezzel tulajdonképpen aláhúzta: Törökországot felmondta az EU-val kötött 2016-os paktumot, mely arra kötelezte, hogy megállítsa az Égei-tenger – és ezzel az Európai Unió – felé áramló ázsiai (Szíria, Irak, Afganisztán), illetve kelet-afrikai (Szomália, Eritrea, Etiópia) migránsáradatot.

A szóvivő kiemelte: a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán – mondta Celik. Hozzátette: Recep Tayyip Erdogan elnök és a török kormány miközben megnyitotta a kapuit a migránsok előtt, annyiban az EU felé is nyitva hagyta a kiskaput, hogy konkrét uniós támogatás esetén hajlandónak mutatkoznak tárgyalni.

A szíriai villongások és háborúskodások miatt emberek százezrei váltak földönfutóvá Idlíb tartományban, vagyis ha az ő jelentős részük megindul, akkor hamarosan súlyos nyomás nehezedhet a magyar határra. A hírek hallatán az eddig is Törökországban tartózkodó migránsok százai indultak el nyugat felé: afgánok, szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője is elismerte: a katonai konfliktus fokozódása civilek millióinak évek óta tartó szenvedését fokozza, menekültek újabb hullámainak megindulásához vezethet, további nyomást gyakorolva Törökországra és más országokra egyaránt.

A helyzet tehát drámai. Az Európai Unió felelősségvállalása elengedhetetlen, a magyar határ védelme pedig kulcskérdés. Hogy megismétlődik-e a 2015-ös migránsroham, azt egyelőre még nehéz megjósolni, mindenesetre a jelek azt mutatják, ismét invázió közeleg: könnyen megeshet, hogy hamarosan ismét tíz- vagy százezrével zúdul a magyar határra az „álprobléma”. Migránshullámokra, rendszeres, tömeges, szervezett támadásokra kell felkészülnünk a kerítésnél: egységre van szükség, bátorságra, határozottságra és állhatatosságra!

Ez most a tényleges történelmi kihívás.

Vigyázó szemeinket pedig Törökországra vessük...

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/91069/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,eu,Európai Unió,határ,határvédelem,migráció,migráns,Törökország
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?