Blogolj!

Persányi hattyúdala - avagy így számíthat az ember a liberális barátaira

Nils Holgersson

Persányi Miklós az Állatkert egyik legsikeresebb vezetőjeként vonulhatott volna be a történelembe, az utókor mégis Karácsony vezéráldozataként, a kisiklott Biodóm építésről fog rá emlékezni. Így jár az ember, ha túlságosan bízik a liberális barátaiban.

Persányi hajóját mindig is nagyon ügyesen kormányozta, a politikai széljárások hirtelen változásaihoz ragyogóan tudott igazodni, de hetvenedik életévében, még épp mielőtt visszaérhetett volna a kikötő biztonságába, cserben hagyta legendás iránytűje és zátonyra futott.

A jó Miklós 1994 óta vezette az Állatkertet, de 2003-ban tett egy kitérőt, szerepelt vállalt a Medgyessy majd Gyurcsány kormányokban is környezetvédelmi miniszterként egészen 2007-ig, sőt, 2006-ban az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt. Érdekes, hogy a politikai vargabetű ellenére visszatérhetett az Állatkert élére, és még a Fidesz kétharmadok sem söpörték el.

Azt gondolhatta ezzel Persányi – és egy ideig ez igaznak is bizonyult-, hogy az Állatkert relatíve jó menedzselése, a Tarlóssal való pragmatikus viszonya elegendő ahhoz, hogy ne kelljen állandóan a háta mögé néznie, míg a jól bejáratott régi ballib kapcsolatok a frontális támadásoktól is védték a főigazgatót. A „Varázshegy” nevű sikeres állatkerti beruházás után pedig már egyenesen sérthetetlennek gondolhatta magát, kialakult körülötte a konszenzus aurája, a látszat, hogy személyét mindkét elfogad. Ráadásul joviális, bohókás professzoros kisugárzása a jónépnek is imponált. Ekkor álmodott egy nagyot és belevágott a Biodóm projektbe az egykori Vidámpark területén.

Az építkezésről azonban hamar kiderült, hogy ez egy sokkal nagyobb kabát lesz, mint amit eddig hordtak, ilyen volumenű építkezéseket már profi szakcégeknek ildomos irányítania, nem egy állatkerti biológus-zoológus apparátusnak. A munkálatok előrehaladtával ráadásul egyre inkább kezdtek kifarolni mögüle az egykori ballib haverok, a hardcore zöld közösség pedig egyenesen kiátkozta, mert szerintük a biodóm „óriási” környezetkárosodást okoz. Közben a félremenedzselés, a folyamatos drágulás és az ebből fakadó plusz pénzekért kalapolás a kormányzati bizalmat is savas esőként erodálta, így egy lefele tartó spirálba került az főigazgató, melyben egyre erősebb támadásokat kellett elszenvednie. Végül a zsákutcába „sajátjai” szorították be, a liberális tőről fakadó Karácsony főpolgármesterként felülve a politikai divathullámra, demagóg-populista módon tematizálható zöld ügyeket tűzött a zászlajára. Fővárosi intézmény lévén Karácsonynak kellett volna pénzt adnia a befejezéshez, de segítség helyett ő inkább Persányi torkához nyomta a böllérkést, majd beáldozta a jobb sorsa számító főigazgatót. Olyan politikai helyzetet állított ezzel elő a főpolgármester, amiben a kormány nyilvánvalóan nem fog az Állatkert segítségére sietni. Így nem maradt más hátra Persányinak, mint a törölköző bedobása.

"Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatomtól visszavonulok" - írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Persányi Miklós. Hozzátette, hogy továbbra is elkötelezett az állatkert iránt. – szól az MTI-ben megjelent közlemény szövege. De iránta biztosan nem maradnak elkötelezettek a balliberális mészárosok, az egykori harcostársak vizsgálatok kezdeményezését, személyes felelősség megállapítását, sőt, még börtönt is emlegetnek a Biodóm kapcsán.

Hát így tartson az ember balliberális barátokat.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/90748/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?