Blogolj!

Megbukott az Orban-kormány


Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában. Úgy tűnik mostanában igencsak felgyorsultak az események a román politikában.

Sűrű hónapokat tudhat maga mögött Románia, ami a közéleti csatározásokat illeti, hiszen a Ludovic Orban vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL), a szociáldemokrata PSD bukása után nem sokáig ülhetett a trónon, mert a politikai hullámvasút ma újabb fordulójához ért: megbukott a liberális Orban-kormány, ami kemény három hónapig irányíthatta Romániát.

Na jó, legyünk pontosak: három hónapig és egy teljes napig.

Történt ugyanis, hogy a PSD és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítványra, amit PNL ellen nyújtottak be, 261 igen szavazat érkezett. Elég lett volna mondjuk 233 is, de így azért mégiscsak kerekebb a dolog.

Ez pedig nemcsak fontos eredmény, hanem igencsak nagy jelentőséggel bír, hiszen ha ezt nem sikerül megszavazni, akkor a szociáldemokraták és az RMDSZ esélyei súlyosan romlottak volna a választásokon. Az RMDSZ szerény számítások szerint a mandátumainak kb 20%-át bukta volna a kétfordulós polgármester-választással, amit Orbanék erőltettek. Ami végül a vesztüket okozta, így folytatódik a román csiki-csuki.

Lám-lám mire képes egy kis összefogás. Itthon jó hosszan és hangosan beszélnek róla az ellenzékiek, Romániában meg háromhavonta kormányt váltanak. A még nagyobb fricska pedig az, hogy az itthoni és a romániai események csak a jelenlegi kormányunknak kedveznek. Mert az ottani Orban-kormány szavatossági idejével szemben a miénk elég tartós. Mondjuk van is különbség, és nem is csak az „a” betű tetején található vesszőcske.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/90031/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?