Blogolj!

Csont nélkül - lukra futottak a román nacionalisták


Mihai Tîrnoveanu,  az úzvölgyi katonatemetőben több román nacionalista megmozdulást is szervező Calea Neamului Egyesület elnöke tavaly szeptember 23-án jelentette be, hogy Vasile Boboc fémdetektoros kincskereső a katonatemető közvetlen közelében egy, az első világháborúban elesett román katona csontjait és fegyverzetét találta meg. Nagy volt a boldogság, hiszen a a székelyföldi Csíkszentmárton község által gondozott katonatemetőben, ahol Darmanesti önkormányzata áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki és ahova június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, valóban fekszenek román katonák, így a nacionalistáknak joguk van arra, hogy kialakítsák a román parcellát és megemlékezzenek hősi halottaikról. 

A csontok megtalálása azért érdekes, mert a román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) már tavaly június 12-én közzétett összegzésében tisztázta, hogy nem az úzvölgyi temetőben nyugszik az a 149 román katona, akikre hivatkozva Darmanesti polgármesteri hivatala ötven betonkereszttel román parcellát hozott létre a temetőben.

Akkor mégis milyen csontokat talált a lelkes amatőr régész? Morbid a válasz, de valószínűleg egy kóbor kutyáét vagy esetleg egy vaddisznóét, de egy biztos: a jászvásári Törvényszéki Orvostani Intézet állati eredetűnek minősítette a megtalált csontokat. Ami meglehetősen kínos, pláne annak fényében, hogy dokumentumok bizonyítják, hogy a temetőben tizenegy román katona van eltemetve, közülük hétnek a neve ismert és a hét névből is öt magyar embert takar.

Vagyis a 150 román katona igazából 2 és bár lehet, hogy a temető környékén elhullott állatok románok voltak és az is lehet, hogy valamilyen fajta csatában vesztették életüket, nem jogosítja fel a román nacionalistákat arra, hogy a magyarok által gondozott és rendben tartott temetőben randalírozzanak.

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/89925/pics/lead_800x600.jpg
románia,Székelyföld,Úzvölgye
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-02-05 15:18:26
Ejnye-bejnye, szőröstalpú vadoláhok !!!!! Ez - lássuk be - nagyon nem jött össze !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?