Blogolj!

Karácsony naptárában fekete betűs ünnep a Magyar Kultúra Napja

Nils Holgersson

Ma van a Magyar Kultúra Napja. Túl azon, hogy ilyenkor rengeteg remek programot lehet elcsípni országszerte, a politikának is alkalom nyílik arra, hogy számot vessen mi mindent tett eddig a nemzeti értékeink ápolásáért. Érdemes körbenéznünk.

Mert ugye nemzetünk fennmaradásáért, a közösségünk összetartozásáért úgy lehet a legtöbbet tenni, ha megteremtjük a magyarság, a magyar kultúra bemutatásának és hozzáférhetőségének a legszélesebb lehetőségét. Ezek alapján érdemes mérlegre tenni a kormány 10 éves teljesítményét.

A magyar kultúra még soha nem kapott annyi támogatást, mint ma, sorra valósulnak meg az országban a kulturális beruházások, megújultak Budapest legfontosabb építészeti örökségei. Hetven év után visszanyerte eredeti szépségét a Román Csarnok, és a Szépművészeti Múzeum szomszédságában elindult a nyugati világ legnagyobb kulturális városfejlesztési programja, a Liget Budapest Projekt.

Megszépült a Múzeumkert és zajlik a Budai Vár, valamint a Budavári Palota átfogó építészeti rekonstrukciója. Sorra újulnak meg a színházak és a kulturális terek: hamarosan befejeződik az Operaház felújítása, megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház, és már folyamatban van számos más vidéki színház felújítása is. Visszanyerte régi pompáját Sopron történelmi belvárosa és a Szentendrei Skanzenben pedig készül Erdély bemutatása is.

De vajon mit gondol a nemzet kultúrájáról a politikai túloldal? Nem sokat. Alighogy előléptek Gyurcsány köpönyegéből ismételten bebizonyosodott az az axióma, hogy a baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére. Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely nem is habozott sokat, első intézkedései között, büszkeségtől tagadó mellkassal megakasztották a Liget Projektet.

Nyilvánvalóvá tették, hogy a Néprajzi Múzeumnak nem kívánnak új épületet építeni, dacára annak, hogy az építkezések már folyamatban vannak, a visszabontás gondolatát sem vetnék el. Ezzel a magyarság történetének legfontosabb és leggazdagabb etnográfiai ereklyéit is őrző gyűjteményt hoznák lehetetlen helyzetbe, hiszen kiállítótér nélkül maradnának.

Nem építenének Nemzeti Galériát, hiszen fontosabb nekik, hogy a globális klímahisztéria hazai követőinek kedveskedjenek, sem mint hogy Budapest elmúlt 100 évének legfontosabb múzeumát felépítsék, ahol legfontosabb magyar alkotók, felbecsülhetetlen értékű kincseit mutathatnák be végre megfelelő és modern körülmények között.

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. Valószínűleg ezért nem akarják Karácsonyék a Magyar Zene Házát sem felépíteni, ami ugye ezt a kiemelkedő teljesítményt mutatná be és ösztönözné a fiatalokat a művelésére. Szerencsére az építkezések itt már olyan fázisban vannak, hogy nem lehet visszafordítani. De ne legyen kétségünk, hogy megtennék, ha lehetne.

A Magyar Innováció Háza és a Városligeti Gyerekszínház elgáncsolása már csak keserű hab a sz*rból készült tortán.

Szemmel látható, hogy Karácsonyék politikai krédójának az alapvetése a tagadás. Stadionstop. Kórházstop. Múzeumstop. Kérdés, hogy meddig lehet ezt a destruktív magatartást folytatni a saját nemzeteddel szemben? Nem sok jót ígér, hogy már 100 nap is elég volt visszafordíthatatlan károk okozására és ki tudja hol a vége.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/89309/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?