Blogolj!

Fekete péntek, a lehúzás napja


Úgy kellett nekünk ez a Black Friday, mint a Valentin-nap vagy a Halloween. A kassza pörög, a GDP szárnyal, akkor mégis mi baj lehet?

Képünk illusztráció. (Fotó: People)

"Átbasznak a reklámmal, ezzel az Amerika-lekvárral"

- énekelte meg a Tankcsapda a kilencvenes évek elején. A dalszöveg sora azóta sem veszített semmit a valóságtartalmából, sőt, a fogyasztói társadalom a kijelentés óta napról napra teszi a felesleges vásárlás mércéjét egyre magasabbra és magasabbra. Az ember habzsol, rág, kiköp, megvesz, eldob.

Van itt ez a Black Friday-nak nevezett nap, amit az amerikaiak mindig a Hálaadást követő pénteken "ünnepelnek" meg. Ne hagyományos ünnepre gondoljunk, hanem amolyan igazi kapitalista hepajra. Amerikában ilyenkor minden üzlet csurig telik költekezni vágyókkal, hiszen mindenhol hatalmas kedvezményekkel lehet vásárolni ezt-azt. Ők nem viccelnek, ilyenkor tényleg hihetetlenül jó áron botlik bele a halandó a jó cuccokba.

Aztán van Magyarország, ahol a kereskedelmi szektor prominensei évekkel ezelőtt kitalálták, hogy mennyire nagyszerű lenne majmot faragni a magyar piacból és utánozni kicsit a jenkiket. Előbb jött a Valentin-napi őrület, aztán a Halloween-partik, most meg a Black Friday.

Csakhogy amíg kint ez utóbbinak kvázi hagyománya van - tényleg, akadnak családok, amelyek kifejezetten közös programként tekintenek a nagy nemzeti pénzszórás "ünnepére" és még örülnek is neki, hogy elmehetnek a boltba, mert hát a hálaadási pulyka úgy megfeküdte a pocakjukat, hogy le kell sétálni a kalóriákat marketbe -, addig itthon egyetlen mottó élteti a fekete pénteket. A lehúzás.

Nálunk egyébként egész évben Black Friday van. Látástól Mikulásig tolják az ember arcába a fantasztikusabbnál fantasztikusabb akciókat. Minden nap. Minden héten. Minden hónapban. Mert a magyar Black Friday nem kismiska ám, akkor van, amikor csak akarjuk.

Az üzletek meg okosak és ezt tudják. A leárazási trükkök tárháza kifogyhatatlan, a pánikba eső vásárló pedig megvezethető. Egyes kereskedelmi egységek már a Black Friday előtt egy hónappal elkezdik csökkenteni termékeik árát, hogy aztán az egy hónap elteltével szenzációs AKCIÓ-t kiáltva visszahúzhassák az eredetire az összeget. És ez csak a jéghegy csúcsa. A fekete péntek közeledtével elszaporodnak az internetes csalók, zombiként másznak ki a földből a fiktív áruházak, amelyek semmi mást nem akarnak, csak és kizárólag a bankkártyánk adatait és a pénzünket. Cserébe a semmiért.

Ezek után már kevésbé meglepő a sztori: alighogy lecsengett a Black Friday idei sokadik felvonása, máris több fogyasztóvédelmi eljárás indult meg a webáruházak megtévesztő hirdetései miatt. A magyar vásárlók nagy részének persze nem azzal akad gondja, hogy alaposan átbasszák, mint szart a palánkon a megvásárolt termék árával. A legtöbb panasz például azért érkezik a kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős szervekhez, mert a vásárló a készlethiány miatt nem kapja meg időben a megrendelt cuccait. Az ok igen egyszerű, a webáruház képtelen teljesíteni az ígért szállítási határidőket, mert mindenki vásárol, mintha nem lenne holnap.

Arra is akadt példa idén, hogy egy-egy webáruház reklámjában kifejezetten hangsúlyozta, egyetlen napja lesz a kedves fogyasztónak kihasználni a Black Firday-akciókat. Majd aztán újra és újra és újra meghirdette a leárazást, minden egyes novemberi pénteken. A hatóságok természetesen minden ilyen és ehhez hasonló szabálytalanságot vizsgálnak, ami rendjén is van.

Ez viszont még nem jogosít fel minket arra, hogy ész nélkül éljünk. Szóval jól gondoljuk meg, hogy mit, miért és mikor veszünk meg. Ugyanis ez a nap azért fekete, mert aztán gyászolhatjuk a bután elköltött forintjainkat.

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/86882/pics/lead_800x600.jpg
Black Friday,vásárlás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-03 18:40:41
Valami írástudó, "nagyhatalmú sündisznócska" magyarázza már el a józan gondolkodású, normális embereknek, - az un. köznépnek - hogy mi a búbánatos "hökömért" kell nekünk minden állatságot átvenni ettől a begyepesedett agyú amerikaiaktól !!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?