Blogolj!

A románok fura értelmezése a rasszizmusról


Románia péntek este Eb-selejtezőn 2-0-ra kikapott hazai pályán a svédektől. Ennek egyrészről örülünk, hiszen messze földön híres a magyar-svéd barátság. Vagy éppen a románok irántunk táplált utálata. De nem is csak emiatt volt érdekes ez a találkozó. 

Hanem inkább annak előélete, a románok műfelháborodása miatt, amit a meccs előtt rendeztek. Majd ami végül történt. A svédek ugyanis tartottak a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaitól. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a válogatott szövetségi kapitánya pedig kikérte magának ezt a feltételezést. Mindenesetre a svéd válogatott biztonsági osztályának vezetője, Janne Gustavsson közölte: a biztonsági intézkedések fokozását kéri a meccs előtt az UEFA-tól, több biztonsági őrt kérnek a szállodájuk és a stadion környékére, de a svéd kispad köré is.

Janne Gustafsson

Janne úr nem átallot ugyanis felhívni a románok figyelmét arra, hogy Romániának a közelmúltban zárt kapukkal kellett játszania a román szurkolók rasszizmusa miatt, az UEFA kődobálás és gyújtogatás miatt is szankcionálta az országot. A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson pedig megbeszélte csapatával, mi a teendő rasszista megnyilvánulások esetén. De persze reményét fejezte ki, hogy nem kerül ilyesmire sor.

Több se kellett a felfuvalkodott hólyagoknak (értsd: románok). A Román Labdarúgó Szövetség elég pökhendi és pimasz közleményt adott ki, amelyben kijelentik: egyetlen olyan mérkőzés sem volt, amelyen a román szurkolók ne tisztelték volna a külföldi ellenfél rasszát vagy bőrszínét! Na valaki gyorsan kezdje alátámasztani a plafont. 

A „Kedves svéd vikingek!” megszólítással kezdődő közlemény arról próbál meggyőzni mindenkit, hogy mennyire vendégszeretőek a románok, akik emellett kemény ellenfelek. Ilyen hangzatos kijelentések szerepelnek a közleményben:

  • Romániában és a Nemzeti Arénában tisztelnek téged, de nem fognak szeretni.
  • Nem állítjuk, hogy jobbak vagyunk. De biztosan erősebbek.
  • Nem jelentjük ki, hogy nyerni fogunk, hiszen nem látunk a jövőbe. De dolgozni fogunk érte. Mert románok vagyunk! Egy ország méretű csapat.

Ezután Cosmin Contra román szövetségi kapitány is védelmébe vette a szurkolókat, mondván: szó sincs arról, hogy rasszisták lennének.

Azért emlékezzünk csak vissza, hogy Románia a Norvégia elleni selejtezőt zárt kapuk mögött kellett lejátszania Bukarestben. Miért is? Mert a Spanyolország és a Málta elleni mérkőzésen is magyarellenes rigmusokat skandáltak a román szurkolók.

Erre mit ad isten, mi történik pénteken a selejtezőn? A nem rasszista román szurkolók Alexander Isakot, a svédek 78. percben becserélt támadóját rasszista bekiabálásokkal és huhogással üdvözölte a pályán. A játékvezető ugyan megállította a meccset és bemondták a hangosbemondón, hogy haladéktalanul fejezzék be a rasszista bekiabálásokat a drukkerek, de a későbbiekben akárhányszor labdához ért Isak, kifütyülték őt.

Alexander Isak

A sértett játékos a mérkőzést követően nyilatkozott az esetről.

„A játékvezető megkérdezte tőlem, hogy hallottam-e valamit. Pár perccel később azt mondta, hogy ő hallott valamit, és megkérdezte, szeretném-e, ha megállítaná a játékot. Azt feleltem, nincs szükség arra, hogy ezt tegye. Elképesztően szomorú, hogy ilyen megtörténhet, de mit csinálhatnánk?”

A mérkőzést végül ugye a svédek nyerték, és az ünneplést a stadionban a szurkolókkal Alexander Isak vezette. Nemes bosszú. Többszörösen is.

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/86092/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
kata válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-11-17 19:15:33
Ezek nem parasztok, hanem a barlangból előmászott nevelhetetlen, öntelt bunkók. A paraszt többek között én vagyok, és sok más tisztességes, mezőgazdaságból élő honfitársam.
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-11-17 17:34:15
És még mondja valaki, hogy a bocskoros, román nyikhajok nem parasztok !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?