Blogolj!

Cseppben a tenger, zavarok az erőtérben


Az október 13-i választások után, hatalmas elánnal vetette magát az ellenzék az önkormányzatokra. A megnyert önkormányzatok jelentős részében a fűnyíróelv alapján azonnal leváltották az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit. Nem számított a szakmai teljesítmény, a pártatlan/pártsemleges szemlélet. „Most mi jövünk, ide nekünk mindent!” – alapon csak a pártállást és párthűséget figyelembe véve és a korábbi politikai alkuk mentén (kisebb- nagyobb marakodások azért voltak a koncon) kinevezték saját embereiket az intézmények élére. Azonnal! Olyannyira gyors ütemben, hogy ezek pillanatnyi zavarokat okozva, esetleg törvénytelenségeket feltételezve történtek meg. Mint cseppben a tenger, egyetlen példa felvillanthatja az egész tobzódás lelkületét.

Az Újpesti Önkormányzat alakuló ülésén azonnal megtörténtek a vezetői cserék. Még ott visszhangzottak a teremben az elmondott eskü szavai, mikor közölték a kerület kezelésében lévő intézményvezetőkkel, hogy másnaptól megszűnt a munkaviszonyuk, adják át helyüket a kinevezett új vezetőknek. A leváltott vezetők sejtették „sorsukat” ám álmukban sem gondolták, hogy „statáriális” eljárás alá esnek. Az újdonsült vezetők sem készülhettek fel, hisz nem lehettek biztosak pártjuk és szövetségük győzelmében. Így aztán megtörtént, hogy pl. az újonnan kinevezett „kultúrintézmény vezető” – hozzá tartozik az UKK, UP, Polgárcentrum, Megyeri Klub stb. - továbbra is kénytelen délelőttönként tanárként dolgozni, hisz évközben nehéz „leakasztani” valakit a megüresedő helyére. Így csak délutánonként tud benézni újdonsült munkahelyére.

Felmerül a kérdés: hány munkahelye van? Nem lehet két főállása! Melyik a mellékállás? Nem valószínű, hogy a tanítás, hisz minden délelőttje szabad. Lehet-e egy ekkora intézményegyüttesnek, mint az újpesti kulturális konglomerátum másodállású vezetője? Megvan-e, s ha nincs, mikor szerzi meg a vezetéshez szükséges SZAKMAI végzettséget A kinevezett?

És ez csak egy csepp a tengerből…

Libácsi László Miklós

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/85901/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?