Blogolj!

Szülői igazolások: az iskoláknál pattog a labda

Pintér M. Lajos

A kormány kimondta: nem akarja megszabni, hány napot igazolhat a szülő. Ez által nagyobb szabadságot, de nagyobb felelősséget is kaptak az oktatási intézmények, hogy ők maguk bővítsék a szülők szabadságát, valamint persze felelősségét.

Illusztráció: MT/Rosta Tibor

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát.

Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jelentette ki hétfőn a Parlamentben. A szaktárca államtitkára hosszú vita végére tett – bizonyos szempontból – pontot.

A politikus hozzáfűzte, alapesetben és a józan ész szerint ha egy gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos, viszont az igazolást már akkor kiállíthatja a doktor, amikor először megvizsgálja a kicsit, így nem kell ismét visszamenni hozzá.

A szülői igazolások ügye régóta foglalkoztatja a közvéleményt. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete számtalan alkalommal kezdeményezte: változzon a jelenlegi, életszerűtlen gyakorlat, vagyis az, hogy a szülő csak három napot tud igazolni. Ami – a gyógyítás rovására – felesleges papírmunkával terheli agyon az amúgy is leterhelt orvosokat, de indokolatlan plusznyűgöt, -rohangálást ró a szülőkre is például olyan kisebb betegségek esetén, mint a jól ismert és hétköznapinak számító nátha vagy hasmenés. A polémiának Ez a tuti blogunkban is több alkalommal teret adtunk.

Számoljunk le az értelmetlen és felesleges igazolásokkal!

A szülők és a dokik 80 százaléka szerint tök felesleges orvosi igazolást vinni, ha egy-két napra valami enyhébb betegséggel otthon marad a gyerek. A doktor gyógyítson, ne papírozgasson! Egy elszánt háziorvos harcot indított az elavult rendszer ellen - kiderül, több lesz-e holmi szélmalomharcnál!

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és egy elkötelezett gyermekorvos, Korausz Etelka állt a mozgalom élére, mely azt tűzte ki céljául: adott esetben a szülőnek is legyen több joga igazolni, hogy gyermeke beteg volt, azaz az oktatási rendszer teremtse meg ennek normális és észszerű kereteit. Ennek érdekében azért lobbiztak, hogy az állam tekintse felnőttnek a szülőket: vagyis

az illetékes tárca emelje meg a diákok kisebb egészségügyi panaszai, nyavalyái esetén a szülők által igazolható hiányzásainak időkeretét a jelenleg érvényben lévő háromról évi tizenöt, de havonta maximum öt napra.

Mindenki jól jár vele, ha felnőttnek tekintik a szülőket

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Pomázon a gyakorlatban is bebizonyították: igaza van a Házi Gyermekorvosok Egyesületének, mely azért küzd, hogy az orvosok gyógyíthassanak, ne az értelmetlen és felesleges papírmunkára pazarolják idejüket és energiájukat. Egy pomázi iskola példája megmutatta, érdemes hallgatni a szakmára, egészen pontosan a Házi Gyermekorvosok Egyesületére.

Miközben az Emmi világossá tette, ezt a bizonyos három napot nem jogszabály rögzíti, „csak” a szokásjog”, egy pomázi iskola a gyakorlatban is bizonyította, érdemes hallgatni a szakmára:

évi tizenöt nap szülői igazolást tettek lehetővé, a rendszer pedig tökéletesen, olajozottan, visszaélések nélkül működik. Minden fél legnagyobb elégedettségére.

A döntéshozó és a végrehajtó hatalom most azt üzente: nem állítja, hogy a zsebében hordja a bölcsek kövét. Ennek ellenére a maga módján „kifehérítette” a rendszert. Az állam, vagyis a kormányzat visszadobta a labdát az oktatási rendszernek, vagyis az iskoláknak. Melyek többé nem takarózhatnak valamiféle központi szabályozással, nem bújhatnak ilyen vagy olyan törvények, rendeletek mögé.

Az állam nagykorúnak tekinti őket, hogy ők is nagykorúnak tekintsék a szülőket. Vagyis adott a lehetőség, hogy minden iskola akár évi tizenöt nap szülői igazolást engedélyezzen.

Így legyen! Legfőbb ideje, hogy oktatási intézményeink szakítsanak a merev, rigorózus gyakorlattal, mellyel mindenki rosszul jár, ahol minden szereplő a fogát szívja. Az új rendszernek, a tágabb kereteknek mindenki a nyertese lesz.

Tessék példát venni Pomázról!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/85289/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,gyermek,gyermekorvos,iskola,Korausz Etelka,oktatás,orvos,orvosi igazolás,Pomáz,Rétvári Bence
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?