Blogolj!

Pestkesergő, avagy ki dugta el Olga ruháját?


Beautiful city – ámuldozik mellettem a budai Halászbástyán egy japán turista. Majd rám néz, örömmel nyugtázza a válaszként arcomra rajzolódó, büszke mosolyt (az én fővárosom…), és mire észbe kapnánk, már alá is merülünk egy beszélgetésbe. Ez – tekintettel az én nem igazán pallérozott angol nyelvtudásomra – eléggé döcögősen halad. De annyit megértetünk egymással, teljes egyetértésben, hogy Budapest a világ egyik legszebb városa, nem csak a vár, a panoráma magával ragadó, hanem a majdnem minden szegletében felújított Margitsziget, az egész belváros (különösen a Bazilika környéke nyűgözte le a japánt), és a Duna-parti korzó, és a felújított paloták sora, és Buda, és a fürdők, és, és… – sorolja a japán.

Tavaly őszi történet ez. A japán már régen otthon lehet, és talán át is esett a szemműtéten, amire nekem is nagy szükségem lenne. Ugyanis az elmúlt hetekben, amikor az ellenzéki előválasztás budapesti főpolgármesterségre vágyakozó jelöltjeit hallgattam, kiderült számomra: csak csalás, ámítás, de leginkább szemfényvesztés mindaz, amit Budapest kínált a japánnak. És persze nekem, vidéki embernek, aki legalább negyedévenként igyekszem eljutni a fővárosba, hogy újabb és újabb szépségeit fedezhessem fel.

Szépségek? Ugyan már, csupa kosz és piszok, elhanyagoltság, Budapest élhetetlen – záporoztak rám a szavak a médiából. Közben arra gondoltam, na jó, rosszul lát a japán, és persze az én indián nevem sem Sólyomszem. De hogyan tévedhetett egyszerre 62.128 ember, aki a szavazatával elintézte, hogy Budapest lett az első helyezett és ezzel Európa legjobb úti célja a magyar főváros a European Best Destinations (EBD) idei szavazásán. Egyébként a Budapestre voksolók szavazatainak 77 százaléka Magyarországon kívüli országból, főként az Egyesült Királyságból, USA-ból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból származott.

Mindegy is – tévedtek. Három ember, és a mögéjük felsorakozott kampánystáb harsogta a fülembe: Budapest halálra ítélve, de legalábbis a szakadék szélén táncol. De majd jönnek ők, akik össze vannak fogva, egymást segítik, támogatják, ölelik és csókolják, és akkor aztán mindenre megtalálják az azonnali és csupa szépet termő megoldást.

Hurrá! – üzenem nekik én, a Budapestet szerető, de a magyar fővárost ócsárlókat nagyon nehezen elviselő vidékiként. Csak azt sajnálom, hogy a mindenre gyógyírt ígérő szép asszony, ki egyik szemére Kálmán, a másikra Olga, nem hogy megoldást nem talált eddig, de még egy olyan ruhát sem, amiben elmehetett volna az előválasztás eredményhirdetésén tartott zakóosztásra… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/75261/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-28 12:27:37
Idevágó, frappáns bölcselet, ajánlom a "három töklámpa" szíves figyelmébe, hátha megértik:
" Nem arról van szó, hogy a liberálisok tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van."
(Ronald Reagen)
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?