Blogolj!

Mindenki jól jár vele, ha felnőttnek tekintik a szülőket

Pintér M. Lajos

Pomázon a gyakorlatban is bebizonyították: igaza van a Házi Gyermekorvosok Egyesületének, mely azért küzd, hogy az orvosok gyógyíthassanak, ne az értelmetlen és felesleges papírmunkára pazarolják idejüket és energiájukat.

Csak akkor menjünk orvoshoz, ha tényleg muszáj, mindenkinek ez az érdeke. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Egy pomázi iskola példája megmutatta, érdemes hallgatni a szakmára, egészen pontosan a Házi Gyermekorvosok Egyesületére. A szervezet – mint Ez a tuti blogunk is megírta – azért küzd, hogy csökkenjenek végre a gyermekorvosok felesleges adminisztratív terhei, és az értelmetlen papírozgatás helyett minden erejükkel a gyógyításba vethessék magukat.

Számoljunk le az értelmetlen és felesleges igazolásokkal!

A szülők és a dokik 80 százaléka szerint tök felesleges orvosi igazolást vinni, ha egy-két napra valami enyhébb betegséggel otthon marad a gyerek. A doktor gyógyítson, ne papírozgasson! Egy elszánt háziorvos harcot indított az elavult rendszer ellen - kiderül, több lesz-e holmi szélmalomharcnál!

Ennek érdekében azért lobbiznak, hogy az állam tekintse felnőttnek a szülőket: vagyis az illetékes tárca emelje meg a diákok kisebb betegségei, enyhébb megfázásai esetén a szülők által igazolható hiányzásainak időkeretét a jelenlegi 3-ről évi 15, de havonta maximum 5 napra. Tegyük a kezünket a szívünkre: tényleg észszerűen hangzik, hogy ne rohangáljunk minden kis tüsszentés, orrfolyás és hasmenés esetén a gyermekorvoshoz csak azért, hogy igazolásokat gyártassunk vele...

Miközben a felek időtlen idők óta a konzultációban vagy annak előkészítésében mélyednek el, Pomázon nem totojáztak, hanem megvalósították, amit az elkötelezett és hozzáértő háziorvosok felelősségteljesen javasoltak. Vagyis megbíznak a szülőkben és a gyermekben, megkönnyítik az életüket, egyúttal komoly terhet vesznek le a dokik válláról is.

A helyi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Rendészeti Szakközépiskola 2017-ben vágott bele a kísérletbe: házirendjét módosítva 3-ról 15-re emelte a szülők által igazolható hiányzási napok számát. Az élet pedig igazolta a döntés helyességét. Nem történtek visszaélések, a szülők felelősségteljesen álltak a dologhoz, mindenki boldog, mindenki elégedett.

„Két egész tanév tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy minden ugyanolyan rendben működik, mint eddig. A szülők nem élnek vissza a lehetőséggel, teljes mértékben partnerek. Ez az új gyakorlat mindenkit tehermentesít: a szülőt, pedagógust, valamint a gyermekorvost egyaránt”

– írja Nagy Koppány Lászlóné igazgató, kinek levelét a Házi Gyermekorvosok Egyesülete vonatkozó szakmai kezdeményezésének motorja, Korausz Etelka osztotta meg a közösségi médiában.

Tisztelettel kérdezzük: ha már az élet is igazolta, hogy a doktorok jól tudják: a kétszer kettő tényleg négy – vagyis már Pomázon (is) hibátlanul működik a rendszer, nem lehetne gyorsan az egész országban bevezetni?

Még a végén mindenki jól járna vele...

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/74953/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,gyermek,gyermekorvos,iskola,Korausz Etelka,oktatás,orvos,orvosi igazolás,Pomáz
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?