Blogolj!

Notre-Dame MGTSZ


Néhány hete megrökönyödve, döbbenten néztük, ahogy ég a Notre-Dame. Most sem kisebb a megdöbbenés, mikor kiderült, hogy miképpen képzelik néhányan az újjáépítést.

A Notre-Dame a keresztény történelem ékköve, maga a történelem. Még füstölögtek a romok, még izzott a parázs, mikor szerte a világból érkeztek a támogató üzenetek, és a pénzadományok a franciáknak az újjáépítésre. Pillanatok alatt összedobtak nekik 1 milliárd eurót.

Rögtön kiderült, hogy nem lesz egyszerű dolog, hiszen ha eredeti állapotában szeretnék visszaállítani például a tetőszerkezetet, ahhoz megfelelő méretű és minőségű fák nem állnak rendelkezésre Franciaországban. De nem tűnt megoldhatatlan problémának.

Most viszont kezd elszabadulni néhány orvosi kezelésre szoruló embertársunk agya. Már akkor is kicsit hümmögve néztem, mikor egy amszterdami stúdió kitalálta, hogy a leégett részeket az óceánokból összegyűjtött műanyag hulladékból kellene pótolni. Mert ezután sokkal kisebb lenne az esélye annak, hogy újra megismétlődjön egy ilyen katasztrófa. Én úgy tudtam, hogy a műanyag is éghető anyag, ráadásul ilyenkor mérgező anyagok is a levegőbe kerülnek. Viszont szerintük az újrahasznosított anyagból készült épületnek pedig egy még fontosabb üzenete is lehetne, hiszen egy fenntarthatóbb és felelősségteljesebb jövőképet állítana az emberek számára is.

Most pedig jött egy belga. Ki/mi más? Vincent Callebaut építész kristályüveg tetőszerkezetet álmodott meg, amely úgy nyeli el a napfényt, hogy azon átvezetve energiát állítanak elő. És ez a napenergia több lesz, mint, ami a székesegyház működéséhez szükséges. A tetőre pedig ökokertet szánt a derék belga, ahol évi 21 tonna gyümölcsöt és zöldséget lehetne megtermelni. Tehát a Notre-Dame nem székesegyház lenne, hanem egy frankó kis termelőszövetkezet.

Szürreális álmaimban látom, ahogy a leégett Szent István Bazilika újjáépítése után állatsimogatóként üzemel, a Mátyás-templom pedig szórakoztató központként. Macron annyit ígért, hogy a felújítás során a Notre-Dame visszanyeri eredeti állapotát. Így adjunk egy liberális ígéretére.

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/72704/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Grimmbusz 2019-05-15 14:05:26
"nem lesz egyszerű dolog, hiszen ha eredeti állapotában szeretnék visszaállítani például a tetőszerkezetet, ahhoz megfelelő méretű és minőségű fák nem állnak rendelkezésre Franciaországban."
Biztos én hagyok figyelmen kívül valamit. de jól értem, hogy ezek szerint a 13-14. században megoldottak egy olyan építészeti problémát amit most, a 21. században nem tudnak?
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-05-10 16:43:05
Na, erre az idióta belgára különösen igaz, és érvényes Albert Einstein örökbecsű bölcselete:
• Csak két dolog végtelen a világon: a világegyetem és az emberi butaság.
Én a magam részéről még hozzáteszem, hogy a jelek szerint minden állat idomítható, csak ez a belga építész nem !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?