Blogolj!

Történelemhamisítással tetézik a temetőfoglalást a románok

Pintér M. Lajos

Turbófokozatra kapcsolták a patkánykodást a román elöljárók, miközben gőzerővel folytatják az elrabolt úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázását.

Fotó: Facebook/Úz-völgye csoport

A románoknak azért tényleg jó vastag a bőr a képükön. Mondhatni mindent elbír. Ezt sikerült bebizonyítaniuk az úzvölgyi katonatemető elrablásának ügyében is.

A felháborító eset napok óta borzolja a kedélyeket. Legutóbb Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kérte román kollégáját, Teodor Meleşcanut a dormánfalvi önkormányzat temetőgyalázásának leállítására, előtte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Viorica Dancila román miniszterelnöknél kezdeményezte ugyanezt. A román kormányzat és hivatalos szervek egyelőre a süket fülek politikájába menekülnek.

A szóban forgó úzvölgyi katonatemető Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús osztrák–magyar emlékhelye. 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak itt, melynél évről évre augusztus 26-án tartanak nagyszabású megemlékezést. A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőjét az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek adományaiból újították fel.

No, erre köpött egy hegyeset a Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata, mely önkényesen létrehozta itt az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét. A patkányszagú beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák–magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Magasról tettek arra is, hogy a magyar külügyminiszter jelezte: a területen még mindig lehetnek feltáratlan magyar katonasírok, melyek fölé más emlékművet építeni kegyeletsértő és ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal.

Miután egyre nagyobb lett a balhé, és átlépte a gúnyhatárt is, a románok bevetették a „csodafegyvert”: történelemhamisítással öntötték nyakon a piszok rablást és gyalázást.

Dormánfalva botcsinálta, amatőr történész polgármesterének sikerült kiböfögnie magából, hogy

a temető eredetileg a románoké volt, és a magyarok foglalták el tőlük!

A képtelen hazugságnyilatkozatában Constantin Toma azt állítja: „az úzvölgyi nemzetközi temetőt a román Hősök Kultusza Társaság (Societatea Cultul Eroilor) hozta létre 1926 és 1927 között, a temetőbe 1306 román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katonát temettek el. A temető nemzetközi jellege 1994-ig őrződött meg, amikor a csíkszentmártoni helyi hatóságok kezdeményezésére megkezdődött a temető magyar parcellájának a felújítása”, melynek során „nem vették figyelembe temető 1926-ban készült rajzát”.

Nem is oly apró bökkenő, hogy a hadtörténészek és a csíkszentmártoni elöljárók egybehangzó véleménye szerint románok nem nyugszanak a temetőben.

„Ez fizikai képtelenség lenne, hiszen 1917 novemberében nyitotta a temetőt az osztrák–magyar hadsereg, ekkor pedig már nem is a románokkal háborúztak, hiszen az oroszok leváltották őket a határon. Persze volt román temető is a közelben, de nem itt”

– fejtette ki nemrég a Székelyhon portálnak Csíkszentmárton polgármestere, Gergely András.

Persze miért is döbbennénk meg a dákoromán históriaköltésen, mikor nincs új a nap alatt. Induljunk ki abból, hogy Ádám és Éva is románok voltak, és farkasvér csörgedezett az ereikben. Legfeljebb jól álcázták magukat...

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/72593/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,katonatemető,magyarellenesség,magyargyűlölet,magyarság,románia,Székelyföld,temető,Úzvölgye
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?