Blogolj!

Utasította csapatát, hogy engedjen be egy gólt – fair play díjat Bielsának! (videók)

Pintér M. Lajos

Végre valaki, aki bebizonyította: a labdarúgás legalább annyira játék, mint üzlet. Példátlanul sportszerű cselekedettel adózott a sportág történelmi, ősi szellemiségének az argentin mester, Marcelo Bielsa.

Fotó: marca-com

Ritkán látható jelenetsor játszódott le az angol második vonal, azaz a Championship hétvégi rangadóján. A Leeds – Aston Villa derbin a hazaiak mestere, az „őrült” becenévre hallgató argentin tréner, Marcelo Bielsa arra utasította együttesét, hogy a középkezdést követően engedje egyenlíteni az ellenfelet, miután 0-0-nál ellentmondásos körülmények között gólt, vagyis vezetést szereztek az egyébként sorsdöntő jelentőségű mérkőzésen.

Történt, hogy a 71. percben az Aston Villa játékosa, Jonathan Kodjia orvosi segítségre várva a földön maradt a félpályánál. A Leeds nem rúgta ki a labdát, hogy ápolni lehessen, hanem gyors támadást indított, a játékmegszakításra váró, kihagyó védők között pedig Mateusz Klich a hálóba lőtt.

Az íratlan szabályokat felrúgó, ámde szabályos körülmények között esett gólt követően az Aston Villa játékosai és stábja hevesen tiltakoztak, Anwar El Ghazit ki is állították a vendégektől, miután Patrick Bamford eljátszotta, hogy megütötték. Eközben Dean Smith, a vendégek edzője arról értekezett Bielsának, hogy a sportszerűtlenségre az lenne a helyes válasz, ha azonnal engednék őket egyenlíteni. És akkor megtörtént a csoda, avagy a labdarúgás ősi szellemisége, a játék tekintélye, avagy a fair play legyőzte a kőkemény és jéghideg üzletet.

Bielsa ugyanis arra utasította a játékosait, hogy a középkezdés után engedjék gólt lőni az ellenfelet. Az Aston Villa így azonnal kiegyenlített, annak ellenére, hogy azért egy hazai védő mintha nem értesült volna róla, mi a mesteri szándék, és igyekezett ellenállni a Villa-rohamnak – vagyis paprikás hangulat színezte a fair play díjra érdemes gesztust. A mérkőzés 1-1-gyel zárult, amivel a Leeds matematikai esélyét is elveszítette, hogy egyenes ágon, azaz osztályozó nélkül jusson fel a Premier League-be.

Amivel nem keveset kockáztatott, tekintettel arra, hogy az élvonalba való feljutás Angliában egy klub számára megközelítőleg 200 millió eurónak – azaz mintegy 63 milliárd forintnak – megfelelő garantált pluszbevételt jelent.

A sportszerűség azonban nemesebb és fontosabb, mint az üzlet. Jó lenne, ha minél többen követnék Bielsa példáját a pályán belül és azon kívül, vezetők, játékosok, edzők, játékvezetők, szurkolók! Ilyen példaképekre, ilyen tanúságtételekre van szükségük a gyerekeknek, hogy a bizniszszagú profizmus ne eméssze fel a világ legnépszerűbb sportágának (valaha volt?) amatőr báját.

Egyébként meg ezek után: hajrá, Leeds, előre az osztályozóért és a feljutásért!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/72153/pics/lead_800x600.jpg
fair play,labdarúgás,Marcelo Bielsa
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?