Blogolj!

Nekünk csak rossz lehet az óraátállítás eltörlése?


Ki nem szereti, amikor reggel már világosban ébred és este sokáig nem megy le a nap? De mi van, ha a németek a télit választják? Az óraátállítás eltörlése nem lesz egyszerű menet. Egyes számítások szerint nekünk különösen nem.

A portfolio.hu hozott össze egy egészen részletes eszmefuttatást arról, hogy miután az EU eltörli a téli és a nyári óraátállítást, akkor Magyarországnak mi lenne a jó. Röviden? Semmi… Ahogy az oldal is megállapítja: az átállítással lépnyegében az egy napra eső világos órák számát optimalizáljuk. 

Melyik időszámítást tartaná meg?

Szavazok

A portál elemzése szerint akkor nincs semmi gond, ha a németek és a franciák a nyári időzónát választják. Akkor mi is csatlakozunk oda, aztán szép napot mindenkinek! Egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen döntés születik, ellenben ha a télire esik a választás Nyugaton, akkor nem nézünk ki jól, mert ezek lesznek a napfelkelte és a napnyugta időpontjai: 

Az milyen, hogy ebben az esetben július közepén fél nyolckor jön a sötétedés? Nincs naplementében esti fürdőzés a Balatonban – illetve van, de este hatkor, mondjuk legalább simán odaérünk a félpanziós vacsorára a hotelbe. Lényeg: sokkal kevesebb jut majd a napfényből, ha ez a forgatókönyv jön be. Márpedig ugye minden szempontón a Nyugathoz soroljuk magunkat, így minden bizonnyal követni fogjuk a berlini/párizsi döntést. Nincs az a szempont, ami megengedé, hogy ne velük legyünk egy zónában, hanem mondjuk a románokkal… 

Nemcsak ezért lenne jobb a nyári időzóna, hanem úgy általában a hangulatunknak is jót tenne. Mennyivel világosabb hely lenne nyáron Magyarország. 

Elemi érdekünk, hogy a nyugati hatalmak a nyári iőszámítás megtartása mellett döntsenek. Minden szempontból, mert ha a téli mellett döntenek, akkor abból mi semmiképpen sem jövünk ki jól. 

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/70796/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
éva 2019-03-29 22:34:28
Több évtizeden át, a NORMÁLIS=, azaz a téli időszámítás volt. Ez senkinek nem okozott problémát! Jött a csiki-csuki, és heteken át szenvedünk az átállással.
Válaszolok
Dezső 2019-03-29 15:41:59
Az a normális, ha a Nap 12 órakor "delel", nap-éj egyenlőség reggel illetve este hat órára esik. Tehát a téli.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?