Blogolj!

Ők csinálják a vihart a néppárti biliben

Kecskés István

Szögezzük le gyorsan: nincs jelentős párt azok között, amelyek a Fidesz néppárti kizárása mellett érvelnek. Olyannyira nincs, hogy kizárólag kis mozgalmak foglalkoznak ezzel az egész üggyel. Mindenesetre a szerdai szavazás előtt érdemes átnézni, hogy mi is a helyzet. 

Most éppen a Magyarországon látható, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátok miatt tört ki a balhé. Még a Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber is eljött Budapestre emiatt és a CEU-n tett látogatása után, de még a Mazsihisz elnökével folytatott tárgyalás előtt találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A magyar kormányfő ezt követően elnézést kért a kampány hangneme miatt. Ez persze nem csitította el a kizárás mellett érvelőket. 

Úgy fest egyébként, hogy csupa olyan formáció menne szembe a Fidesz-szel és a közel három millió magyar választóval, amely valóban támogatja a bevándorlást. A bukott Alexander Stubb – szeretett volna csúcsjelölt lenni, nem lett – mozgalma, a finn Nemzeti Koalíciós Párt is szembemegy a magyar kormánypárttal, ami nem meglepő hiszen már tavaly is összeugrott a két formáció a migrációs kérdésekben.

A litván Haza Szövetsége-Litvány Kereszténydemokraták pártszövetsége se barátja a Fidesznek és ugyanez igaz a norvég Hoyre-ra, a svéd Mérsékelt Pártra és a Kereszténydemokrata Pártra is. Érdekes egyébként, hogy két utóbbi mozgalom nem elítéli, hanem támogatja hazájában a bevándorlási politikát. Az ír Fine Gael is levelet írt, amelyben kéri a Fidesz kizárását. Az ír kormányzópárt véleménye szerint amúgy az EU-n kívüli migráció jót tesz majd az ország gazdaságának. 

Nem lenne tiltakozás a tiltakozás, ha kimaradnának belőle a benelux államok. 

A felháborodottak között ott van például a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt, ami nem is csoda, hiszen ez Juncker pártja. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés is a kizárást kezdeményezők között van, ez sem meglepő hiszen rendszeresen támadja a magyar kormányt. A párt amúgy Hollandiában is egyre kevésbé népszerű. A Flamand Kereszténydemokratákra is igaz ez az állítás, mert ők sincsenek most a csúcson. Ugyancsak kevesen állnak a vallon Humanista Demokratikus Centrum mögött, de ennek ellenére is támogatja a párt a Fidesz kizárást. 

Ezek azok a pártok, amelyek bírálják a magyar kormánypártot. Itt elérheti a teljes jogú tagok listáját. Németekkel, olaszokkal, spanyolokkal, lengyelekkel. Látszik, hogy a komoly pártok nem foglalkoznak ezzel az egésszel. Vihar a biliben, de ugye kampány van… 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/70383/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?