Blogolj!

Könyörgöm találják meg Petőfit! Vagy mondják ki, hogy nincs meg!


Bevallom sosem vártam, hogy egy halott ember csontjait megtalálják valahol a földben. De azt már nagyon szeretném, ha végre előkerülne Petőfi Sándor csontváza, vagy kimondanák, hogy nincs meg, nem is volt és nem is lesz.

Az egész liberális oldal azon röhög, hogy a hazai tudomány nem találja a forradalmár költő csontjait. Sok minden volt már itt, de a legkeményebb cím a „Petőfi Sándor a híres szibériai költőnő” volt. Sajnos az irodalmunk jeles alakjának halála utáni története egészen kalandos. Ő ugye vélhetően éppen ott van, ahol a halála után eltemették, de különböző kutatók tudni vélték már a világ több helyén is a maradványait. 

Abban többnyire mindenki megegyezett már, hogy Petőfi Sándort 1849. július 31-én látták utoljára a segesvári csatában. Az már vita tárgyát képezi, hogy itt elesett, vagy innen továbbállt. Mindenesetre igencsak logikusnak tűnő gondolat lenne a csatatéren keresni Petőfi csontvázát. Ezzel a céllal fogott össze a Petői Irodalmi Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. 

Végre!

Olyan modern módszereket vetnek majd be, amilyeneket korábban soha. A próbafeltárások már el is kezdődtek és már 19 leletet találtak is – fegyvereket, ruhákat. 

Feltárják a segesvári csatateret

Együttműködési megállapodást írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum a segesvári csatatér régészeti feltárására kedden Budapesten. A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója hangsúlyozta: a fehéregyházi csatateret, ahol vélhetőleg Petőfi Sándor is elesett 1849. július 31-én, még sosem kutatták korábban modern régészeti módszerekkel.

Nekem mindegy – persze, nem az –, hogy mire akadnak a feltárás közben, de olyan jó lenne már tudni, mi lett szegény Petőfivel. Találják meg, vagy hagyják már békében nyugodni és mondják ki, hogy nincs meg. Van ilyen. 

Most nagy esély van arra, hogy nem valami vicces dolog jön ki belőle, hanem egy egészen komoly eredményeket hozó régészeti feltárás. Csak legyen már vége. Amúgy az érdekes az, hogy a magyarok többsége simán elfogadja, hogy Petőfi Segesváron veszítette életét. Már csak azért is, mert emlékmű van az út mellett, a mező szélén. Márpedig, ha az van és még is koszorúzzák – sőt a román nacionalisták rendszeresen meg is gyalázzák –, akkor ott valaminek lennie kell. Ha másnak nem, akkor az emlékezetünknek és a hitünknek. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/69520/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?