Blogolj!

Ki volt igazából Bálint gazda? Ez is egy kommunista lopás


Elképesztő, de a Bálint gazda „brand” sokkal előbb volt, mint ahogy Bálint György feltűnt volna az Ablakban. A kommunisták lenyúlták a korábban bevezetett nevet.

Most, hogy a korábban a Munka érdemrend arany fokozatával is kitüntetett, idén 100. születésnapjára készlülő Bálint György nem lett a XVI. kerület díszpolgára érdekes dolgokat találhat az ember az egész „Bálintgazdaságról”. A legfontosabb, hogy a tévéből megismert országos főkertész és dugványozási tanácsadó nem az első Bálint gazda volt. Ezt az egészet, amolyan jó kommunista módjára lenyúlták az elvtársak. 

A történet főszereplője Czupy Bálint, aki 1900. szeptember 20-án született Völcsejen. A harmincas években ő volt a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete egyik megszervezője. 1940-től négy éven volt a Magyar Vetés és a Soproni Hírlap szerzője, eközben 1941-ben részt vett a Magyar Parasztszövetség megalakításában és a Soprton vármegyei ügyvezető elnöke lett. 1945-ben tagja volt az ideiglenes nemzetgyűlésnek, majd a választások után is tagja maradt a testületnek. Sopron és térsége közéletének egyik katolikus főszereplője volt. Aztán 1947-ben Nagy Ferenc miniszterelnök lemondása után előbb Ausztriába, majd Belgiumba, végül Franciaországba menekült, közben tagja lett Keresztény Népmozgalomnak. 

És aztán 1951-ben ő is csatlakozott a Szabad Európa Rádióhoz, amelynek a falusi adásait készítette bemondóként és szerkesztőként. Majd nem sokkal később Bálint gazda néven önálló rovatvezetője volt a rádiónak. 

Szóval ő volt a valódi Bálint gazda, de a kommunisták nyilván kapórajött Bálint György feltűnése és ezzel a névlopással tudták mutatni, hogy nekik is van Bálint gazdájuk – micsoda siker! Tipikus. Erről persze nem az Ablak panelkertésze tehet, ő csak a nevét adta a dologhoz, de a történet így is érdekes, hiszen lehetett volna éppen Gyuri gazda is. Adott volt egy kereszény, nemzetileg elkötelezett, disszidens és egy amúgy a történelem viharaitól sanyargatott, de aztán a rendszer által felkarolt gazda. Ilyen volt ez a rendszer, ha az egyiknek volt, akkor kellett a másiknak is. Akit aztán felpített, kitüntetett és a másikat el tudta feledtetni a néppel. Vagy nem. 

Maga Bálint György, amúgy így emlékszik vissza a keresztelőjére: 

Nahát akkor maga lesz a Bálint gazda - kiáltott az egyik leendő kolleganőm. (…) Nem én vagyok egyébként az első Bálint gazda. Az eredeti Czupy Bálint (1900-1975) politikusi vénával megáldott gazdaember volt. (…) Nem lehetett azzal gyanúsítani, hogy híve lett volna "a mezőgazdaság szocialista átszervezésének", ezért az állampárt és annak média-illetékesei fennen hangoztatták imperialista bérenc voltát, ami természetesen még népszerűbbé tette Bálint gazdát a vidéki lakosság szemében.

Nyilván ez a népszerűség kellett az elvtársaknak is. Ki is használták, ilyen volt a rendszer. 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/69090/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Suarez jr. 2019-02-19 11:14:28
Ezek a piszkos, büdös kommenisták mindenre képesek, és.....még mindig tudnak alább süllyedni !! Hamarosan itt lesz a sárga agyag...a vég !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?