Blogolj!

A kereszténység és a magyar nemzet elválaszthatatlan

Kecskés István

Nem kérdés: a magyarság és a kereszténység elválaszthatatlan egymástól. Így van ez már több mint ezer éve, és ha minden jól megy, akkor egészen addig így is marad ameddig a világ világ.

 

Az is tudja, aki nem tudós, hogy a magyar és a keresztény történelem Szent István királlyal összenőtt, amikor a pápa koronát küldött az első magyar uralkodónak. Ez a kapocs azóta is megvan, sőt ha lehet, egyre szorosabb. Sorolhatnánk nagyjainkat: Gellért püspöktől kezdve, Bakócz Tamáson, a magyar szenteken keresztül egészen Mindszenty bíborosig. Vagy mondhatnánk, hogy a magyar nemzet megvédte a muszlim töröktől az egész keresztény Európát és akkor már meg is van az új párhuzam, hiszen éppen ezekben a napokban is mi óvjuk meg a kontinenst a bevándorlók hordáitól.

Mi 1038 óta Mária országa vagyunk. Szent István király ajánlotta a Szűzanya oltalmába az országot, s talán ebben egyedüliek vagyunk a világban. Mintahogy abban is, hogy csak nekünk volt apostoli királyunk – Szent Istvánt nevezte apostolnak II. Szilveszter pápa.

Szoros és élő kötelék mindegyik. Szűz Máriára évszázadok óta emlékezünk Csíksomlyón, a legszentebb és legmagyarabb kegyhelyen.

Lehet-e kérdés, hogy a magyarság és a keresztény kultúra összetartozik? Nem.

És ha már gondolatban ismét az ország elválaszthatatlan részévé tettük Csíksomlyót, ne feledkezzünk meg arról, hogy idén ellátogat ide Ferenc pápa is, aki ezzel gyakorlatilag hitet tesz a nemzetünk és az egyház összetartozása mellett.

A nemzetünk és az egyház.

Muszáj így írni, hiszen a nemzetünk sokkal, de sokkal nagyobb, mint az országunk. Ott lesz a pápa a legnemesebb magyar kegyhelyen, és reményeink szerint egyesíti a nemzetet. Nem ország leszünk aznap, hanem nemzet, magyarság, egység.

Amúgy ez az egész valami csoda, hiszen 1038-ban Szent István felajánlotta az országot Szűz Máriának. Mi azóta Mária országa vagyunk, az ő oltalmában vagyunk. Most pedig arra készülünk, hogy Ferenc pápa a legnagyobb Mária kegyhelyre látogat és megerősítheti a kapcsolatot.

Aztán jövőre is, amikor 2020 szeptemberében hazánk lesz az Eucharisztikus Kongresszus – vagyis a legjelentősebb keresztény világjáró esemény – házigazdája. Együtt leszünk akkor is. Keresztények és magyarok.

Mert nem kérdés, hogy a kapocs szoros és élő.

Több mint ezer éve. Ráadásul a jéghegy csúcsának tekinthető felsorolásból az is kiderül, hogy a katolikus egyháznak is fontosak vagyunk, mi magyarok.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/67998/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?