Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Az egyetem Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.
Blogolj!

Számoljunk le az értelmetlen és felesleges igazolásokkal!


A szülők és a dokik 80 százaléka szerint tök felesleges orvosi igazolást vinni, ha egy-két napra valami enyhébb betegséggel otthon marad a gyerek. A doktor gyógyítson, ne papírozgasson! Egy elszánt háziorvos harcot indított az elavult rendszer ellen – kiderül, több lesz-e holmi szélmalomharcnál!

Mindenki jobban jár, ha a gyermekorvos gyógyít, nem felesleges papírokat gyárt. Illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt

Döbbenetes dologra hívta fel a figyelmet egy kiváló gyermekháziorvos, aki a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatásával nemcsak az ágazat szereplői, de a szülők és a gyermekek érdekeiért is küzd. Korausz Etelka állítja: az orvos munkaidejének – kapaszkodjanak meg – több mint felét(!) felesleges igazolások kiadása teszi ki, de a szülőnek is vagy szinte leküzdhetetlen kihívást, vagy teljesen felesleges várakozást jelent, hogy be kell gyűjtenie egy „kár a pénzért” papírfecnit az iskola kedvéért.

Miről is van szó pontosan? Arról a tényleg elavultnak, ódivatúnak, dohosan életszerűtlennek tűnő szabályozásról, melyen Európában már Magyarországon, Románián és Horvátországon kívül mindenkinek sikerült túllépnie: mégpedig hogy akkor is orvosi igazolást kell produkálni a suli számára, ha a gyerkőc egy sima (gyorsan múló) hasfájás (hasmars) vagy köhigcsélős, tüsszögős, enyhén taknyos nátha miatt szülői engedéllyel egy napocskát otthon tölt. Ami jellemzően vagy azt jelenti, hogy a szülő letelefonál, a doki meghallgat (nincs jobb dolga...), papírt gyárt, a szülő kivárja, vagy azt, hogy gyógyult gyermekével a fertőző „kollégák” között ücsörög, és nemcsak a papírért imádkozik, hanem azért is, nehogy valami komolyabb vírust benyaljon a csemete. Az egy-két napig iskolafelmentést kapó nebulót egyik esetben sem (nagyon) vizsgálja meg a fehérköpenyes.

Követhető? Talán. Érhető? Nehezen.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tavalyi felmérése szerint a szülők és az orvosok több mint 80 százaléka felszámolná az értelmetlen és időhúzó, mondjuk ki: „fal” igazolgatást, és Korausz Etelka fel is vette a kesztyűt, a mozgalom élére állt. A doktornő az alapvető jogok biztosához fordult kérelmével, melynek lényege, hogy tekintsük már végre nagykorúnak (értsd: felelős szülőnek) a felnőttnek nevezett „18+”-os magyar állampolgárokat.

Korausz Etelka és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete fontos küldetést vállalt fel. Azt szeretné elérni, hogy adott esetben a szülőnek is legyen joga igazolni, hogy gyermeke beteg volt, azaz az oktatási rendszer teremtse meg ennek normális és ésszerű kereteit. Az orvosok – lásd fentebb – elfogadják a szülőt szavát, tegyen így az iskola is! Minek technikailag közbeiktatni a dokikat, hogy pluszmunkával terheljük őket és a szülőket is?

A gyermekorvosok jogszabály-változtatást szeretnének elérni, hogy végre érdemi munkával tölthessék a napjukat, ne pedig felesleges papírok kiállításával.

„A hiányzások orvosi igazolásának szükségességét jelenleg előíró (20/2012-es) EMMI-rendelet nem veszi figyelembe a mindennapi gyakorlatot, orvosszakmai szempontból nem állja meg a helyét, gyakorlatilag nem betartható”

– állítják.

Persze nemcsak a levegőbe beszélnek, hanem megoldást is mutatnak. Az EMMI rendelete szerint az iskolák a házirendjükben tetszőleges mennyiségű napot engedélyezhetnek a szülői igazolásra. Ennek ellenére ez általában mindössze tanévenként vagy félévente három nap, ami – tegyük a szívünkre a kezünket – nem elegendő. Az alapvető jogok biztosának hivatala és az EMMI oktatásért felelős államtitkársága egyeztetéséből kiderült: a Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátás Tanácsa olyan szabályozási javaslatot tett le az asztalra, hogy a szülők számára álljon rendelkezésre 15 nap időkeret, de havonta maximum öt – szülő által igazolható – nap.

Ami egyrészt sokkal barátságosabban hangzik, de még ennél is fontosabb: megoldaná a feleslegesen leterhelt gyermekorvosok és a feleslegesen igazolásokra várakozó szülők problémáját is. Hiszen a személyes, családi és egyéb magánjellegű elfoglaltságok mellett a doktort nem igénylő, odahaza könnyen kifeküdhető és kikúrálható apró nyavalyák is beleférnének.

Hogy Korausz és kollégáinak küzdelme szélmalomharc lesz-e, azt jelen pillanatban még nem tudni. Az EMMI és az iskolák többsége – vallja be a doktornő – a tankötelezettség vasszigorába és a tanítási év védelmébe kapaszkodva nem repes a 15 napos ötletért, habár az ombudsmani jelentés szerint a „köznevelési jogszabályok semmilyen formában nem tartalmaznak időtartambeli megkötést a szülő által igazolható mulasztásra”. Az ombudsman szakmai egyeztetést kért az érintett felektől. Bízzunk benne, hogy komolyan veszik, és az előremutató megoldásra törekednek majd.

Jó lenne, ha ez esetben nem (vagyis ez esetben sem) a merevségben és rugalmatlanságban járna élen a magyar oktatási rendszer. Nem mellesleg nem tenné sóhivatallá a gyermekorvosi rendelőket. Tessék végre a józan észre hallgatni. Hagyjuk gyógyítani a gyermekorvosokat. Mindenki így jár a legjobban.

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/66485/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,gyermekorvos,iskola,Korausz Etelka,oktatás,orvos,orvosi igazolás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-12-18 10:55:57
NAMÁRMOSTAKKOR !!!!!!
Csak azt kéne valami "írástudó illetékes elvtárnak" elmagyarázni az embereknek, hogy mi a nyavalya tartott ötven évig, amíg erre rájöttek !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?