Blogolj!

Látják, amit látni, hallják, amit hallani akarnak

Dorogi László

A metoo miatt eltűnhet a rádiókból egy ismert karácsonyi dal - olvasom az Indexen. A biztonság kedvéért felolvasom a páromnak is a cikket, amely azt részletezi, hogy a Baby, It's Cold Outside című, 1944-es klasszikust kiszavazták a rotációból egy clevelandi rádiócsatorna hallgatói, mivel a dalszöveg szexista, sértő a nőkre nézve és káros üzenetet hirdet.

Fotó: Getty Images


A páromból meg csak annyi bukik ki a cikk figyelmes végighallgatása után, kérlek Szívem, írd meg a blogon, hogy a metoo mozgalom egy g*ci. A párom pedig nő, ugyebár.

Persze, én elhatárolódom az ilyen szélsőséges véleményformálástól, mert én egyébként sem vagyok olyan, de a metoo mozgalom ezt már aligha mondhatja el magáról. Túlzás túlzás hátán, a sarki boltos fingására is szexuális zaklatást kiáltanak és a férfi társadalom a hátrányos nemi megkülönböztetést és szexuális zaklatást mélységesen elítélő és megvető része sem bújhat el az izzó billog forrósága elől.

Ide jutott a metoo mozgalom. Félre ne értsen senki, nagyon is rendben van, hogy a gusztustalan, etikátlan és a nők szempontjából sértő, szexista ügyek a felszínre kerültek és kerülnek a mozgalomnak köszönhetően és nagyon is helyes, hogy a zaklatók, erőszakolók elnyerik méltó büntetésüket. De mindennek van egy határa és az, hogy minden kis piti ügyre zaklatást kiáltunk, ahhoz fog vezetni, hogy az igazán fontos eseteket sem fogja senki komolyan venni.

A tiltólistára helyezett dal egyébként nem más, mint egy férfi-női duett, a története pedig rémesen egyszerű: tél van, kint zimankó, bent zajlik a randevú, a nő már menne, de a férfi nem engedi. Igen, a férfi talán nyomulósabb a kelleténél, de hát ki akarná, hogy szerelme megfázzon a hóban, fagyban? Én sem akarnám. Azt pedig csak nagyon-nagyon csendben, kicsi zárójelben, már-már suttogva tenném hozzá, hogy az 1949-es Neptune's Daughter című filmnek köszönhetően híressé és később a karácsonyi repertoár szerves részévé váló muzsikának van egy B oldala is. Bizony, megdöbbentő nem? Ott meg a nő akarja a kelepcében tartani az igyekvő férfi embert. Na puff neki. De ez már nem metoo ugye, erről ne is beszéljünk. Meg arról se, hogy az elmúlt 74 évben valamilyen csoda folytán senkinek nem volt semmi problémája a dallal.

Szóval így megy ez a metoo-s köpönyegforgatás. Látják, amit látni akarnak és becsukják a szemüket, ha éppen be akarják. A megtorpedózott clevelandi rádiócsatorna egyik műsorvezetője egyébként arról beszélt, könnyen lehetne legyinteni, hogy csak túltolnak valamit a metoo miatt, de igazából ő sem szeretné, ha a lánya olyan helyzetbe kerülne, mint az énekesnő a dalban, akit nem akar elengedni a szerelméért esedező férfi. Hát ezt én sem szeretném, viszont azt sem szeretném, hogy a lányom egy előítéletekkel és megbélyegzéssel teli világban hamis képet kapna a férfiakról a metoo miatt. Mert nem minden férfi g*ci.
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/66016/pics/lead_800x600.jpg
szexuális visszaélés,zaklatás
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?