Blogolj!

Centenáriumi menekülés – Magyarországra vágynak a románok

Pintér M. Lajos

Erdély elrablásának százéves évfordulójában turbófokozatban pörög a románok kisebbségi komplexusa. Miközben az országuk lassan kiürül, még a magyargyalázó gúnyünnepük elől is menekülnek.

Fotó: MTI/Biró István

Tudják, hol isszák le magukat a sárga földig román „cimboráink” annak apropójából, hogy a szapora dák cselszövésnek és az agyament nagyhatalmi logikának is köszönhetően száz éve ellopták tőlünk az édes Erdélyt?

Hát persze, hogy nem az elhazudott történelmű, múlt nélküli Romániában. Hanyatt-homlok menekülnek el otthonról, fejest ugranak Monarchia-fóbiájukba, és húznak mint a vadlibák: Magyarországra és Ausztriába. Úgy látszik, száz év (magány) sem volt elég a kulturális önazonosság, az identitás tökéletesítésére, nálunk találják meg önmagukat.

Ennyit akkor arról a fene nagy dákoromán nemzeti melldöngetésről.

Persze az is lehet, hogy az évszázados magyargyalázás, az elnyomás és jogfosztás után náluk is megszólal – picit – a lelkiismeret vészcsengője. Hiszen roppant nehéz egyenes gerinccel a tükörbe nézni, ha száz év sem volt elég arra, hogy a saját, 1918-as gyulafehérvári gúnygyűlésük vicckiáltványba foglalt ígéreteket (így: teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára, minden népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással stb.) a jogrendbe ültessék és a gyakorlatban alkalmazzák. Még a saját komolytalanságukat sem veszik komolyan.

A centenáriumi menekülés amúgy nem vicc, hanem hatósági tájékoztatás. A románok jelentős része – hol máshol? – Magyarországon és Ausztriában pörgeti le a december 1-jei „gigaromán” víkendet. „A legtöbben három napot töltenek Ausztriában és Magyarországon. Különösen miután Bécs és Budapest lenyűgöző karácsonyi vásárai már megnyíltak” – számol be róla az egyik román hírportál és televízió.

A gyógyíthatatlan kisebbségi komplexussal küszködő országban persze úgy nagy általánosságban sem rózsásabb a helyzet. Egy friss, mondhatni: centenáriumi felmérés szerint a fiatalok elsöprő többsége nem kér Romániából. Abból az országból, mely a gyermekhalandóság mellett az írástudatlanságban Európa-bajnok.

A mentálisan kiskorú országból, melynek a múltja önámítás, a jelene még annyi se.

Mit mondhatnánk, megértjük őket: ahol nincsenek gyökerek, ott nincs mibe kapaszkodni, a hazugsághalmaz nem elég támasz.

A kutatás elárulja, az ifjak gyakorlatilag testületileg maguk mögött kívánják hagyni Romániát, annyira kilátástalannak tartják az ország helyzetét. Az összes megkérdezett 63 százaléka gondolt már arra, hogy villámgyorsan lelécel, és máshol próbál szerencsét, a 18 és 24 év közöttiek 75 százaléka(!) készül arra, hogy nyakába veszi a világot.

Tökéletesen igaza van a romániai magyarságnak, mikor felteszi a kérdést:

„De most komolyan: mit is kell ünnepelni egy olyan országban, amely hamarosan úgyis kiürül?”

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/64993/pics/lead_800x600.jpg
centenárium,Erdély,Gyulafehérvár,magyarellenesség,magyargyűlölet,magyarság,románia,Trianon
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?