Blogolj!

Parasztvakítás és pénzlenyúlás - díjözönnel


Parasztvakítás és pénzlenyúlás - díjözönnel

avagy Andy Vajnát átverik  

Nem vagyok filmrendező, forgatókönyvírónak sem születtem, tojást tojni sem tudok, de azt azért megérezhetem, hogy a tojás büdös. Mondom mindezt sértett emberként, de szeretettel.  Én a sértettséget – azt hiszem sokadmagammal együtt – büszkén vállalom. Azóta van így, mióta rájöttem, hogy a filmalap felkent vezetői totálkárosnak néznek minket, magyarokat. Sőt még a saját főnöküket, Vajna urat is folyamatosan becsapják. Szerintem, ha tudott az általa kinevezett vezető és társai viselt dolgairól, akkor azért, ha nem, akkor azért kell velük együtt távoznia Vajna úrnak is. Sajnos. Pedig jót akart. Vagy nem? De.

Fotó: MTI

Nyílt levél Vajna Andráshoz

Tudja Vajna úr, mi szeretettel fogadtuk önt. Amikor elment a hazájából, előre nem tudhatta, hogy sikerül-e a kaland. Sikerült. Népszerűvé tette az akciófilmeket a világban. A Rambo sorozattal tartotta bennünk a lelket, akik csak azt hallottuk az elvtársi médiából, hogy éppen hányadik amerikai repülőt lőtték le a hős vietnamiak, a maroknyi (amúgy összesen 50 milliós) nép harcosai. Ön visszajött a hazájába és sikerrel mutatkozott be nekünk, az őslakosoknak. A Szabadság, szerelem alapfilm lett. Ami azonban utána jött, az rémálommá vált számunkra. Nem hiszem, hogy tehet róla, de akiket a filmalapja vezetésével megbízott, tökéletesen átverték önt, legalábbis remélem, hogy fogalma sincs arról, ami ott történik. Tudja, mi magyarok elég sokáig tudunk tűrni. Sokat morgunk, az igaz, de nagyon utáljuk az igazságtalanságot és azt is, ha ostobának néznek, porig aláznak, emberi méltóságunkba gyaláznak, vagy lenéznek minket. Egy ideig várunk, utána megindulunk. Néha bizony egymás ellen is. No persze össze is tudunk fogni, ha kell.

Én szerényen arra a következtetésre jutottam, hogy az Ön kísérlete a magyar filmipar felvirágoztatására dugába dőlt. Nem csak a gyanúsan is gyakori díjeső, vagy épp a jobboldali filmesek kirekesztése miatt, hanem azért, mert olyan csapatot sikerült összehoznia a filmalapjánál, amely kizárólag a haveri kör pénzelésével van elfoglalva és méltatlan feladata ellátására. Ez van. Tudom, hogy nem lehet az ember a saját hazájában próféta, de ha már észrevette, hogy rosszul alakulnak a dolgok, gyorsan rendbe tesz mindent, hogy legalább valami pozitív nyomot hagyjon az utókorra. (Az Ön esetében sajnos ez már annyira képtelenséggé vált, hogy csak drasztikus módszerrel tud a sajátjai szorításából szabadulni.)  

Havas asszony - Fotó: filmtekercs.hu

Tényleg, mielőtt távozna, kirúgta már a Havas asszonyt, Hegedűs urat és mindenkit abból a szép kockaépületből? Elzárta a pénzcsapokat, mielőtt leoltaná a villanyt? Visszafizettette az önt átverő alakokkal a méltatlanul összekapkodott forintokat? Nem Az utolsó bástya című Hunyadi filmkísérlet itt az igazi botrány, Vajna úr! Az csak egy átlátszóra sikeredett újabb pénzlenyúlási rutintrükk akart lenni. Úgy is mondhatjuk, hogy az UTOLSÓ BÁSTYA ELVTÁRSAK és ELVTÁRSNŐ tehetségtelen ötlet-kavalkádjának vagyunk a tanúi. Képzelje csak: hányan osztoznak (osztoznának) a hét, vagy mondjuk hatmilliárd forint után járó TAO nevű 25 százalékos juttatáson! Négyen, öten?

Tudja, én az ön helyében most nagyon ideges lennék, és azonnal letiltanám a Szakács sorozat következő számait a Magyar Időkben. Letiltanám még az M5 közszolgálati tévé idevágó műsorát, a Pesti Srácok hírportált, Demokrata, vagy a Magyar Idők lapot, a Blogstart, az Echo tévét, Stefkát, még az utcán megszólalni, esetleg a filmalap emberi ellen tüntetni vágyó magyarokat is. Sőt, aki egészséges magyar identitástudatról mer beszélni, vagy csak gondol arra, segíteném abban, hogy a karrierje még annak elkezdése előtt lekonyuljon. Bocs vicceltem, ez nem én lennék, csak tudja, a fogalmazás terén néha működnek a régi beidegződések az átkosból. Ráadásul ma már nem lehet csak úgy letiltani valamit.

Tudom, hogy ön ezekre nem képes, és nem is értheti ezeket a csalafintaságokat. Ezért nem akarom elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet. Sőt, tudom, hogy az sem igaz, amit Poór István filmrendezőről hallani. Tudja, ő a New York-i Egyetemen tanulta ki a szakmát, aztán Hollywoodban élt húsz évig, ott működtetett színiiskolát. Nem hiszem el, hogy igaz, amit ő mondott, azaz, hogy Ön, Vajna úr, - ahogy ezt a képtelenséget olvasni -„személyesen söpörte le a Wass Albert regényéből, a Funtineli boszorkányból írt filmtervét”. Azt is leírják a gonosz rágalmazók, hogy Ön állítólag kijelentette: Wass Albertre nem adok pénzt. Ha ez igaz lenne Vajna úr, akkor ön a velünk, őslakos magyarokkal kötött barátság szálait feszegetné. Ilyet pedig semmi pénzért nem tenne, ugye? Ja, az meg kiderült, hogy azért sem mondhatott ilyet, mert nem is fogadta a rendezőt. Amúgy úgy hírlik, hogy elkészült a film, és nagy sikerrel vetítik erdélyi testvéreinknél. Csak azt nem értem, hogy kismagyarországon nem lehet megnézni. Vajon miért? Tud erről valamit?

Hutlassa Tamás - Fotó: filmhu

Jut eszembe, hallotta, mi történt a történelmi filmtervekkel? Biztos, hogy nem tud róla, hiszen akkor tett volna beosztottjai ellen valamit. Képzelje: 390 darabot kidobott a kukába az Önt folyamatosan átverő csapat a 410-ből. Még ilyet! Ha jól értem minimum 390 bunkó, hozzá nem értő pályázót is sikerült lapátra tenni ezzel, viszont a történelmi filmpályázatot letudták. A sok tehetségtelen magyar kilőve. A beadványok 96 százaléka nem kellett. Szinte hihetetlen, de az Önt folyamatosan átvágó társaság négy-öt megélhetési producert alkalmaz folyamatosan, Vajna úr. Tudom, hogy ezekről a dolgokról Ön mit sem tud, ezért elmondom, hogy ez az öt producer az évek alatt bizony több mint száz pénzes megbízást kapott. A sajtóban már meg is jelent részletesen, hogy ki mennyit kaszált, vagy aratott. Van, aki mindjárt négy milliárddal lett szerencsésebb a nemzeti vagyon újrafelosztásában, ő például érzelmi húrokat is pengetett az aláírót illetően, de ott van egy derék volt SZDSZ-es politikus leánya és az ő férje, akik annyira tehetségesek, hogy tömik őket megrendelésekkel. A többi sem kutya, fenn van minden a honlapjukon.

Vajna úr, ha minderről tudott volna, vagy legalább odafigyelt volna az embereire, akkor most nem kellene kiüríteni azt a szép épületet. Sőt, nem érezné úgy ezen egzotikus Kárpát-medencei magyar, vagy magát magyarnak érző népesség, hogy megalázták, a kultúráját, identitását el akarják orozni, hülyét akarnak belőlük és a gyermekeiből formálni, s mindezt (többek között) az Ön filmalapja segítségével és a közpénz lenyúlásával tennék. Sajnálom, hogy ily módon kellett megfogalmaznom a gondolataimat, de érdemei elismerése (etyeki filmstúdió, vagy éppen az Önben felbuzduló hazaszeretet) mellett a lelkiismeretem azt diktálja, hogy megkérjem: Szálljon le rólunk. Sajnálom, de ez a kísérlet nem sikerült. Talán azért tehet még valamit. Mielőtt elmenne, cserélje le a csapatát. Ismerünk olyan embert, aki tudja, hogy hol lakik az, aki jóban van azzal, aki meg tudja mondani, hogy éppen merre jár az a személy, aki már látott életében néhány kiváló takarítóbrigádot.

(Ha igaz, akkor a Magyar Nemzeti Filmalap részvényei a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél vannak, a munkáltatói jogokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolta. Kicsoda akkor Andy Vajna?  Kié a filmalap? ) 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/64763/pics/lead_800x600.jpg
Andy Vajna,Ferenczy Gábor,film,Havas Ágnes,Hutlassa Tamás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-27 16:46:08
Nálam ez AZ UTOLSÓ BÁSTYA című Hunyadi filmkísérlet verte ki igazán a biztosítékot. Ezt már azért tényleg nem kéne !!!!
Csak egyben bízhatunk, nevezetesen abban, hogy egyszer végre "VALAKI" felébred az indokolatlanul hosszan tartó téli álmából, és páros lábbal rúgja ki ezt a - csupán a pénzre hajtó - hazánkba szakadt semmirekellőt.
Úgy legyen, ámen !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?