Blogolj!

Az új „Szeku” a román–magyar megbékélés gátja?

Pintér M. Lajos

A jelek szerint de facto a titkosszolgálatok tartják kézben a román politika irányítását, és nagy hatékonysággal dolgoznak a magyarság ellen – ezt bizonyítja Raoul Weiss francia publicista kitiltásának ügye is.

Fotó: Bodor Balázs/alexandrupetria.wordpress.com

Óriási botrány kavart az utóbbi napokban, hogy öt évre kitiltották Romániából Raoul Weiss francia állampolgárságú publicistát, aki több román nyelvű portálnak is dolgozott.

Raoul Weiss saját véleménye és mérvadó elemzések miatt is azért állt útjában „valakiknek”, mert

A) alapvetően szimpatizált a romániai magyarsággal, annak kultúrájával, nyelvével, történelmével;

B) bátran hangoztatta, hogy véleménye szerint a „romániai tavaszra” hajazó kormányellenes tüntetéseket elsősorban a kelet-, közép-európai, illetve balkáni országok kényes belső egyensúlyával előszeretettel robbanásveszélyes játékot űző gyufás ember, Soros György – ki más... – milliárdos spekuláns személyéhez kötődő külföldi körök finanszírozták civil szervezetek révén.

Nem véletlenül fogalmaztunk úgy, hogy „valakiknek”, hiszen Weiss – és a romániai belpolitikai helyzetet testközelből ismerő szakértők – úgy vélik, a súlyosan magyarbarát publicista egyáltalán nem a román kormány, nem a román kormánypártok szemében volt szálka: hanem az éppen a kormány pozícióit „farigcsáló” Román Hírszerző Szolgálat bánhatott el vele. Az egykori „Szeku” dicstelen utódja, mely ezek szerint (a hivatalosnál erősebbnek tűnő) állam az államban, azaz de facto – így Weiss – irányítja Romániát.

A Krónika Online rámutat: a Klaus Johannis államfő és köre, valamint Liviu Dragnea kormányfő és kormánypártok közötti „politikai harc farvizén a jelek szerint a titkosszolgálatoknak megy a legjobban a soruk, hiszen mindkét oldalon bizonyítani akarják hasznosságukat”. Nagyon valószínű, hogy a kitiltott Raoul Weiss mellett ennek a harcnak lett az áldozata a terroristaperben elítélt két megrögzötten és közveszélyesen Wass Albert-rajongó kézdivásárhelyi fiatalember, Beke István és Szőcs Zoltán is,

„akikkel a kormánypártok révén némiképp a normalitás irányába elindult román–magyar kapcsolatokat próbálja megakasztani a másik oldal, hogy keresztbe tegyen a Liviu Dragnea vezette nagyobbik kormánypárt közeledésének a Fidesz irányába.”

Így aztán úgy tűnik, hogy

a román belpolitikai élet-halál harc legnagyobb vesztese megint csak a romániai magyarság.

„A megakasztott egyházi és más magyar érdekeltségű restitúciótól kezdve az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket külföldön népszerűsítő, és Romániából kitiltott személyiségekkel bezárva hosszú a sor. Ha létezik 'párhuzamos állam' Romániában, az elsősorban ellenünk dolgozik, és sokkal nagyobb hatékonysággal, mint teszi azt a román állam 'látható' része”

– szögezi le Makkay József, a Krónika Online szerzője, aki szerint „a saját árnyékuktól is tartó titkosszolgálatok már rég nem terroristafegyvereket keresnek, hanem az egykori Szekuritátéhoz hasonlóan a szavak erejétől tartva minden eszközükkel a véleményszabadság ellen harcolnak.”

No meg a román–magyar közeledés és megbékélés ellen. Raoul Weiss szerint ugyanis a korrekt román–magyar párbeszéd a titkosszolgálatok romániai hatalmának a végét jelentené:

az új „Szeku” tehát „attól fél, hogy a román és magyar nacionalisták szóba állnak, ebben az esetben hamar kiderülne, hogy nincsenek megoldhatatlan helyzetek. Akár vissza lehetne térni egy Duna-szövetség ötletre, amit a román nemzet krémje is támogatott annak idején”.

Talán még az is kiderülne, hogy az amnéziás és isiászos kvázi-Európa és a junckerizálódó „Szeku” kéz a kézben húzhat el a búsba.

Hiszen a mindkét fél számára kedvező, kölcsönös előnyöket biztosító, korrekt román–magyar kapcsolatok apropóján mindkét ország egyetért abban: Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma egyáltalán nem európai ünnep, hanem történelmi felkiáltójel. Mely figyelmeztet, hogy ha már ez a száz év sem volt rá elég:

rendezzük végre közös dolgainkat!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/63388/pics/lead_800x600.jpg
autonómia,Erdély,magyarság,Raoul Weiss,románia,Székelyföld,Terrorizmus,titkosszolgálat
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?