Blogolj!

Göncz Árpád a Bádogember!


Most aztán örülnek a MÉH-ben! Tudják, hogy ez a szobor nem sokáig maradhat a helyén, ennek a telepen a helye. Hiába ábrázolja Göncz Árpádot, akkor is.

 Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök újonnan felavatott szobra a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban 2018. október 5-én. A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása. MTI Fotó: Soós Lajos

Ez tényleg rémes lett. 

Most vonatkoztassunk el attól, hogy érdemelt-e szobrot a néhai köztársasági elnök, vagy sem, mert nem ez a lényeg. Ez az alkotás minden körülmények között megalázó. Ezt tényleg egy olyan kategória, amire nincs pozotív jelző. Ez olyan, hogy amikor az angyalföldi – naná, hogy ebben a kerületben áll ez a rém – gyerek egyest kap matekból, akkor azt mondja az anyja, hogy ha ez még egy alkalommal megtörténik, akkor kiviszi a Göncz-szoborhoz. 

Komolyan ez olyan lett, hogy ki kellene tenni mellé állandóra egy 18-as karikát, hogy gyerek még véletlenül se menjen a közelébe. Értem én, hogy a vas nem áll össze csak úgy magától, de az azért mégis fura, hogy a megszobort ember fején is van illesztés bőven. 

Mondjuk abból a szempontból jó, hogy van ez a vashalom, hogy már könnyebb elképzelni az Óz Bádogemberét. Vagy, ha modernebb oldalról megyünk neki, akkor a Csillagok háborúja juthat eszünkbe és ez lehet, hogy nem is Göncz Árpád, hanem annak a rézből készült fickónak az apja. Bár akkor hiányzik mellőle a gurulós centrifuga – az amelyik mindig fütyül. 

Amúgy meg nézzük csak úgy laikusként – nem is tudom másként. A művész Göncz Árpád elejét szoborta meg. A hátuljával nem foglalkozott, az a falban van, már ha van. Vagyis nem tett a néhai elnökbe gerincet. Ezt csak úgy mondom. 

Maradjunk annyiban, hogy benne van ebben az alkotásban minden. Pontosan ilyen volt az 1990 körüli időszak. Amolyan összefércelt. 

3
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/60967/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-14 22:32:33
Azon, hogy Göncz papa érdemel-e szobrot, és ha igen, akkor mégis milyet, arról lehet "rögeszmét" cserélni, de az tuti, hogy:
Amelyik gyermek ennek a szobornak a közelébe megy, az biztos megáll a növésben !!!
Válaszolok
Katalin válasza: KEZ bejegyzésére 2018-10-08 20:46:10
Salgotarjanban a hatalmas Kadar szobrot a hegyoldalban a nep egyszeruen "Vasjani"-nak hivta Es hol van ma mar...
Válaszolok
KEZ 2018-10-08 12:18:31
Csak a rossz emléke, az idegen- és szadesz bérencsége maradt hátra belőle.
Ezen ez a roncs sem változtat.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?