Blogolj!

Gerenda van a szemetekben, srácok!


Az, hogy a brit konzervatív képviselők a Sargentini-jelentés ellen szavaztak, az egyik legelvhűbb dolog volt, amit az utóbbi időben tettek – állítja egy brit publicista.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A médiavisszhangból nem derül ki, de az, hogy a brit konzervatív képviselők nem támogatták a Sargentini-jelentést, az egyik legelvhűbb dolog volt, amit az utóbbi időben tettek – írja a The Spectator-ban megjelent véleménycikkében Brendan O’Neill. Álláspontja szerint a képviselők nem a magyar miniszterelnök állítólagos tekintélyelvű fordulatát támogatták, hanem épp ellenkezőleg: az Európai Unió technokrata arroganciájával fordultak szembe, amely morális felsőbbrendűsége tudatában semmibe veszi a választópolgárok akaratát. És ezzel nagyobb bűnt követnek el a demokrácia ellen, mint bármi, amit Orbán Viktor tett.

Nem kell Orbán vagy hagyományokhoz hű elvei nagy rajongójának lenni ahhoz, hogy lássuk, az EU Alapszerződésének 7. cikkelyével, amelyet „atomfegyvernek” is neveztek a vitában, komoly problémák vannak. Ha ennek alapján valóban életbe lépnének a Magyarországgal szembeni szankciók, az ország páriává válna az Európai Unióban. A 19 brit konzervatív képviselőből 18 ez ellen szavazott, és ezzel kivívták a brit sajtó haragját. „Folt esett Nagy-Britannia jó hírnevén” – írta a Guardian. A toryk egy gyűlöletes rezsimet támogattak, ahelyett, hogy elítélték volna a „reakciós” magyar kormányt – kontrázott a brit Munkáspárt.

„Gerenda van a szemetekben, srácok” – üzeni O’Neall a föderalistáknak. Ha a francia politikusok, akik országában zsidókat gyilkolnak meg nyilvánosan és minden zsidó intézményt fegyvereseknek kell őrizniük, a növekvő előítéletességről beszélnek Magyarország esetében, az döbbenetes képmutatás. Hasonlóképpen Belgium vagy Svédország esetében, ahol a zsidók többé nem érezhetik magukat biztonságban.

A brit Munkáspárt tavalyi kiáltványában olyan törvény megszavazását ígérte, ami komoly pénzügyi nyomás alá helyezné a szerkesztőségeket annak érdekében, hogy alávessék magukat az államilag jóváhagyott szabályozásnak – 350 éve nem látott, példátlan módon beleavatkozva a brit sajtó működésébe. Mindeközben a párt véget nem érő antiszemita válsággal küzd maga is.

A képmutatás mellett a Magyarország ellen tervezett büntetésnek tisztán antidemokratikus jellege is van. Az EU hivatalnokai a magyar emberek által szabadon és tisztességesen megválasztott kormányt büntetnének. A kormánypárt tavaly 49 százalékot szerzett a választásokon, többet, mint a brit konzervatívok – emlékeztet a szerző. A közvéleménykutatások szerint Orbán politikájának támogatottsága azóta is nagyon magas. Vagyis az EU azt üzenné a magyar embereknek, hogy hibáztak a választásokon, és meg akarnák mondani, milyen típusú kormány lenne a megfelelő számukra.

Ez vicces is lehetne, ha a következmények nem lennének súlyosak. A nemzeti szuverenitás, a polgárok joga, hogy dönthessenek a nemzetük sorsáról, korunk egyik fontos ügye. Ez mozgatta a Brexit-népszavazást, ez táplálja a populista pártokat Európa-szerte, és sok magyar számára is fontos kérdés. Ők az EU kötözködő taktikáját látva azt fogják érezni, hogy befolyásolni akarják a magyar polgárok akaratát. Ezért jó, hogy a konzervatív képviselők visszautasították az antidemokratikus cenzúrát Magyarország ellen. Akik ma Orbán csicskáinak nevezik őket, úgy viselkednek, mint amikor az iraki háborút ellenzőket Szaddam bábjainak csúfolták. Nőjünk fel, emberek: lehetünk kritkusak egy külföldi kormánnyal szemben úgy is, hogy közben elutasítunk minden zsarnoki törekvést, ami arra irányul, hogy külső erők megdöntsenek egy kormányt – zárja cikkét O’Neill.

https://blogs.spectator.co.uk/2018/09/in-praise-of-the-tory-meps-who-refused-to-denounce-viktor-orban/

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/58602/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?