Blogolj!

Az erdélyi magyarok Romániában másodrendű állampolgárok

Kecskés István

Lehet bagatelizálni, vagy elkenni a problémákat, de ha az ember elmegy a határon túli magyarok közé, akkor azonnal szembesülhet a problémákkal, azokkal a helyzetekkel, amelyek megkeserítik a magyarok életét. Mostanában elsősorban Romániából és Ukrajnából érkeznek aggasztó hírek az erdélyi és a kárpátaljai magyarok életével kapcsolatban. 

Demkó Attila

A román helyzet különösen kockázatos ebben az esztendőben, hiszen keleti szomszédunk december 1-én ünnepli annak az évfordulóját, hogy ellopta Magyarországtól Erdélyt. Demkó Attila Máglyatűz című könyve is hosszasan foglalkozik ezzel a témával, s a Blogstarnak adott intejújában nem is köntörfalazik: 

Az országnyi erdélyi magyarság egyértelműen másodrendű állampolgár.

Végre valaki kimondta, amit épeszű magyar ember amúgy is tud. A románok az elmúlt száz évben semmit sem tettek azért, hogy a magyarok és a románok viszonya normális legyen, csak ásták az árkot a két nemzet között. 

(…) erdélyi magyarság egy megtűrt nemzetiség, „bozgor”, hontalan, amit a román állam doktrinális szinten rögzít

– mondja az Erdélyt bejáró és ott tájékozódó Demkó Attila, aki egyetért azzal, hogy az idei esztendőben december 1. napját, illetve 2020. június 4-ét, a trianoni diktátum elfogadásának 100. évfordulóját nem lehet ünnepnek tekinteni. Ezekhez a napokhoz nemzeti tragédiák kötődnek. 

A Máglyatűz szerzője nem köntörfalazik. Az interjúban elmondja, hogy komoly veszélyeket érez a külhoni magyarság megmaradásával kapcsolatban. 

Világosan kell látnunk, milyen veszélyek fenyegetik a nemzetet, a külhoni magyarságot. Bízom benne, hogy a magyar és a nemzetközi diplomácia is belátja, milyen problémákkal kell szembenézni.

És talán a legfontosabb kijelentés: a határon túli magyarok sorsa nem lehet belpolitikai csatározás témája. Valóban nem. Felelősséggel tartozunk a nemzettársainkért. 

Demkó Attila: Afrika fel fog robbanni

A Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért felelős főosztályának volt vezetője szerint Európa nem lesz erős és egységes, míg a trianoni békediktátum igazságtalanságait, a határon túli magyar kisebbségek helyzetét nem sikerül megnyugtatóan rendezni, mert izzik a parázs a hamu alatt. A Máglyatűzcímű könyv szerzője elkötelezett a közép-európai együttműködés mellett, ám leszögezi: ennek nem lehet az ára a szomszédos államok magyarságának asszimilációja.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/57612/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?