Blogolj!

Azért a futball az úr

Dorogi László

Horvátországban teljesen megáll ma az élet. Mindenki, aki él és mozog, a világbajnoki döntőt játszó csodacsapatra szegezi figyelmét. Bezárnak a boltok, bezárnak a múzeumok, nem lesznek nyitva az üzletek, sőt, még a mindenható Istennek is várnia kell.

Fotó: fifa.com


Horvátországot napok óta átjárja a jó értelembe vett feszültség, a nyüzsi. Na persze, egy tengerparti turizmusáról híres ország esetében ez aligha meglepő. Most viszont a futball uralja a közbeszédet, mert a piros-fehér kockás mezben pompázó nemzeti hősök vasárnap délután öt órától a horvát labdarúgás legdicsőbb tettét hajtják végre: először lépnek gyepre labdarúgó világbajnokság döntőjében. Ennek megfelelően vasárnap - és az elmúlt napokban egyaránt - a futball az egyetlen úr, az üzletek kirakatain, a bódék ablakain, a boltok bejáratainál ilyen és ehhez hasonló üzenetek díszelegnek:

"A váratlan körülmények miatt ügynökségünk csak 16:30-ig lesz nyitva!

Amennyiben szükségük lenne még a mai napon szolgálatainkra, 19 óra után visszatérünk, amikor Horvátország megnyerte a világbajnoki címet!"

A horvát siker hatalmas és mindenki szeretne egy kis darabot törni belőle magának. Az egész régió izgatott Modricsék döntőbe kerülése miatt, egy horvát lap még egy térképet is készített, amelyen piros-fehér pepitába öltöztette azokat az országokat, amelyek értük szorítanak a franciák elleni fináléban - Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát, na meg a volt jugoszláv tagállamokat, kivéve persze Szerbiát.

És mi nagyon is el tudjuk képzelni, mit élhetnek most át kedves szomszédaink, hiszen két évvel ezelőtt a parádés magyar Európa-bajnoki szereplésnek hála, itthon is több tízezren vonultak, vonultunk az utcákra ünnepelni. No, ezt most szorozzuk meg jó sokkal és megkapjuk a balkáni fieszta-fíling mutatóját.

Horvátország ma nem csak saját nemzetét, de a tiszta, keresztény Európát is képviseli a labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Éppen ezért, talán bocsánatos bűn, hogy a Mindenhatónak is Moszkvára kell tekintetét vetnie délután öt és nagyjából hét óra között. Mert a horvátok a miséket is elhalasztották a döntő miatt.

A horvátok hitét nem lehetett megingatni az elmúlt egy hónapban és ez a hit még akkor is a remény szikráját gyújthatja bennük és az értük szorítókban, ha jól tudjuk, sokkal fáradtabbak és elcsigázottabbak lehetnek a franciáknál. A világbajnoki címet viszont az fogja hazavinni, aki jobban akarja, aki erősebben küzd érte, azt pedig nem kell ecsetelnünk, hogy ebben ki a jobb.

Címkék: labdarúgás
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/55620/pics/lead_800x600.jpg
labdarúgás
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?