Blogolj!

Focigyümölcs, horvát zászlós csókkal


Mi lenne, ha a horvát határt átlépve, nem azon aggódnánk, vajh, mikorra érjük el tengert? Ha a partra feküdve nem csak a hasunkat süttetnénk, hogy estére rákvörösre pirulva vendéglői teraszon sopánkodjunk, már megint drágább lett a tenger gyümölcse, ja, és még a sör is. Mi lenne, ha összeállna egy olyan turista csoport, ami mindezzel semmit sem törődve, horvát általános iskolákba térne be, és megkérdezné a gyerekeket: hé, kölykök, ti miért szerettek focizni? Tanárokat faggatna, hogyan lehet megkedveltetni a magyarhoz hasonlóan okostelefonba bódult horvát gyerkőcökkel a sportot (mindenfélét!), de leginkább a labdarúgás?

Horvát apákat kérdeznének, no de mégis, mitől pezseg a gyereke vére annyira, hogy az lankadni nem akaró küzdőszellemet pumpáljon szívbe is, agyba is? És mit mond a fiának Horvátországról, hazáról, szeretetről, hogy mikorra válogatott labdarúgó válik belőle, agyonhajszolva, összerugdosva, izomgörccsel a lábában is úgy fut, mintha az életérét küzdene. Ha meg elfogy az ereje, nemzeti lobogójára lehel egy csókot a hosszabbítás előtti szünetben, így merítve újabb erőt a folytatáshoz.

Aztán eme turista csoport, ami válogatott sportszakemberekből, edzőkből, klubelnökökből, mecénásokból, TAO-pénzt elnyelőkből (bocs: felhasználók..) és persze testnevelő tanárokból verbuválódna, megnézne néhány edzést a horvát focicsapatok kölyökrészlegeiben. Netán kiszemelne néhány horvát utánpótlásedzőt, és meghívná Magyarországra. Ha elkérnének egy-két edzéstervet, de legalábbis nem csak néznének, hanem látnának is azokon a focipályákon? Ha felvetődne talán még az is, hogy néhány horvát szakembert győznek meg: ugyan jöjjön már el hozzánk, járja az iskoláinkat és beszélgessen a mi srácainkkal. Meséljen győzelem utáni örömről, csapatról, ami kell, bizony kell a szebb élethez, és amilyen csapatokat ők bizony össze tudnak kovácsolni.

Mégis, mi lenne? - jutott eszembe a horvát-angol meccs után (és előtte is, már jó pár éve…).

Utána aztán lehetne hasat süttetni, tengert bámulni, meg rágni a rántott tintahalat, vegyes körettel. És megnézni az interneten, mikor indul repülő Izlandra. Hogy miért éppen oda? Ugye ezt azért már csak ne magyarázzam el, sporttársak?   

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/55474/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?