Blogolj!

Pálinkás haszontalan volt

Miközben százmilliárdok jutnak a kórházak felújítására – harminc év lemaradását nem könnyű behozni, sok még a meló – és irgalmatlan sok pénz megy el az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és az egyenruhások bérfejlesztésére, addig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 685 milliárd forintot költhetett el, de mondjuk csekély a látszata.

Fotó: MTI

Bele is bukott ebbe Pálinkás József a NKFIH eddigi vezetője. Persze sokan azonnal azt mondják, hogy politikai döntésről van szó, hiszen Pálinkás például a CEU-ügy kapcsán finoman kritizálta a kormányt. Maradjunk annyiban, hogy inkább azt a megfejtést fogadjuk el, amely szerint a hazai kutatás-fejlesztés és innováció semmit sem fejlődött az elmúlt esztendőkben.

Az Európai Bizottság nem rég hozta nyilvánosságra azt a jelentését, amelyből sajnos ez tényszerűen kimutatható. Az mondjuk nem, hogy mire ment el a rengeteg pénz, de az látszik, hogy immár az EU-s átlag alatt vagyunk. Az index beszámolója szerint

Az EIS-ben 27 olyan részterületet értékelnek, amelyek közvetve hatással vannak arra, mennyire lehet innovatív egy ország. Ebbe a keretbe beletartozik az akadémiai szféra teljesítményétől a kisvállalkozások fejlesztéséig minden, ennek megfelelően az oktatás állapotától kezdve a köz- és a magánszféra K+F-ráfordításain át az innovatívként kategorizált cégekben foglalkoztatottak számáig mindent pontoznak. 

Magyarország esetében az a lesújtó helyzet állt elő, hogy a mért területek túlnyomó részében stagnálás vagy hanyatlás mutatkozik.

Vannak azért jó dolgok is benne, hiszen például mobil szélessávú internetezés terén mi vagyunk a legjobbak. Emellett javul a tudományos publikációk színvonala és persze a foglalkoztatottak száma is emelkedik. De…

Pálinkás vezetése alatt nem romlott a kutatás-fejlesztés ráfordításának hatékonysága, hanem lényegében összeesett. Különösen az a szomorú, hogy a kis- és középvállalkozói szektor nem tud előre lépni. Pedig pénzben nem szenvedtek hiányt. A nagyvállalatok helyezte sem egyszerű, hiszen a kimutatások alapján könnyű összerakni, hogy az anyaországban kutatnak és fejlesztenek, miközben nálunk csak gyártanak.

Íme egy példa Pálnikás működésére:

MEGINT JÖTT LEVÉL

Ismét levél jött, alább olvashatják. Nem ismerem az ügyeket, a szereplőket (Botkát, Újhelyit persze igen!), de aki írta, mindenkit ismer, ott lévő, a dolgokra ...

Bár mellettünk több országnak is megvan a maga Pálinkása, mert velünk együtt romlott a teljesítményük, az EU-s mutatók összességében javultak.

Hogy a magyar teljesítmény romlásának mi az oka? Könnyen lehet, hogy hiba volt egy akadémikusra bízni egy gazdasági feladatot. A hírek szerint Pálinkás nem a piaci eseményeket figyelembe véve döntött a támogatásokról, hanem az alapkutatásokat finanszírozta, amelyek nem hoznak forintosítható eredményt.

Márpedig ez baj. Így csak okosak lehetünk. Szépek nem annyira.

 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/55234/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-06 15:21:14
Nem véletlenül visítanak a "kutató elvtársak", ugyanis a kormány - megunva a céltalan, és eredménytelen pénzszórást - kivette a kezeik közül a súlyos milliárdokat tartalmazó támogatási lehetőségeket.
Márpedig erre az "elvtársak" mindig is piszkosul haraptak, és manapság is harapnak, mert a pénzt ők - persze elsősorban maguk között - szeretik kezelni és főleg "osztani", többnyire saját zsebre.
Erről szól az országosan szított, mesterségesen felkorbácsolt ordibálás !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?