Blogolj!

Július 4-i gyűlöletbeszéd Amerikában

Ragnar Volarus

Július 4., az Egyesült Államok ünnepel. Az amerikai függetlenség napja, munkaszünet, partik, tűzijáték. De a Facebook algoritmusa nem pihen. Cserébe rosszul működik.

Merthogy a jeles nap alkalmából egy texasi közösségi lap, a Liberty Country Vindicator rövid részleteket osztott meg az újság Facebook-oldalán az államalapítási dokumentumból, a Függetlenségi Nyilatkozatból. A szándék értékelendő, a szerkesztők szerettek volna méltóképpen megemlékezni az ország legnagyobb ünnepéről, nem mellesleg az ismeretterjesztés is a célok között szerepelt. Csakhogy a közösségi oldal algoritmusa Thomas Jefferson szavait gyűlöletbeszédnek minősítette az egyik megosztást, és kapásból eltávolította.

Pedig a lap munkatársai csak képeket töltöttek fel a kézírásos dokumentumról. Viszont Zuckerbergék algoritmusa egészen elképesztő. Képről is tud olvasni, lepényt eszik és zsákban fut. Ez esetben azonosította a kézírást, és amint értelmezte, úgy ahogy volt, le is tiltotta azt. Mégpedig annál a résznél, ahol a Függetlenségi Nyilatkozatban az a galád és erkölcstelen Thomas Jefferson egykori amerikai elnök könyörtelen vademberekként ír az indiánokról („merciless indian savages”), megbolondult az erkölcsi iránytű. Mit tesz ilyenkor egy kiváló algoritmus? Letiltja a bejegyzést mivel ez gyűlöletbeszéd.

Szerencsére a lap szerkesztője jóval intelligensebb mint bárki a Facebooknál, és humorosan lerendezte a kérdést.

„Talán Thomas Jeffersonnak azt kellett volna írnia, hogy az indiánok a kulturális fejlődés nehézségeivel küszködnek.”

Önök pedig nehogy véletlenül megosszák az alábbi mondókák bármelyikét, mert az algoritmus lecsaphat:

Gólya, gólya, gilice,
mitõl véres a lábad?
Török gyerek megvágta.

vagy éppen:

Boci, boci tarka, se füle, se farka.

A történet vége, hogy jött az, amiben a közösségi oldalnak az elmúlt időszakban elképesztő tapasztalata van; a bocsánatkérés.

"Kedves Mr. Zuckerberg! Jobb lenne, ha nem lenne miért bocsánatot kérni.

Üdvözlettel,
az ön nem túl feltétlenül elégedett felhasználói"

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/55243/pics/lead_800x600.jpg
Amerika,Facebook,gyűlöletbeszéd
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?