Blogolj!

Meleg Barátok közt


És akkor Tóbiás fogta magát és az RTL Klubon, főműsoridőben szájon csókolta Kristófot. Nincs ezzel semmi baj, csak…

…csak kérdéseket vet fel. 

A legegyszerűbb persze ez: miért? Miért kell az ember pofájába tolni péntek este két férfi csókját? Pontosan tudjuk, hogy ez nem lett volna szerves része a történetnek, ez egyszerűen üzenet. 

Éppen tombol a meleg büszkeség hónapja – bizony már nem napja, hete, hanem hónapja… – és akkor az ember nappalijába beküldenek egy csókolozó férfipárt. Én mondjuk teszek rá magasról – vagyis nem érdekel, hogy ki kivel, hányszor csókolózik, feltéve persze, hanem kérkedik ezzel, vagy nem szerepel a tévében. Bevallom, hogy abba a rétegbe tartozom, amelyben nem szokás az azonos neműek csókja. Tudom ez nem valami modern, de hát ez van. 

Ki is a homofób?

Nem vagyok homofób. Meglepve, de örömmel értesültem arról is Transvanilla Transznemű Egyesület leveléből, hogy május 17-én van a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap. Ha nekik fontos, legyen. (Várom már a pipacsok világnapját, a zöld szemű teknősök világnapját, a Pom Pom- ra hasonlító seprűk világnapját is.)

De még mielőtt a pálcatörés megtörténne felettem: van meleg ismerősöm és nem érdekel, hogy kivel él, mit csinál. Azért nem, mert remek ember és nem is akar sem meggyőzni, sem rám tolni a szerelmi életének információit. Kultúrált. (Teszem hozzá, például Conchita Wursttal, a szakállas nővel kapcsolatban azt mondta, hogy senki sem árott annyit a melegek ügyének, mint ez az osztrák izé…) 

No, de vissza a Barátok köztre. "Tóbiás és Kristóf szerelme végre kiteljesedik." – írja az RTL Most honlap az ajánlójában. Hát, ha a csók maga a ki- és beteljesedés, akkor megette a fene az egészet. Mondjuk nem olyan nagy baj, hogy egy békés kedd este nem mutatják be a valódi szerelmi csúcsokat. Még akkor sem, ha a szerzőkben, vagy a szerkesztőkben esetleg igény volna rá. 

A baj az, hogy ezzel a meleg csókkal olyan folyamatokat indítanak el, amiről talán fogalmuk sincs. Ugyanis, ha a jelenetet látja egy ártatlan gyerek – igaz, minek néz Barátok köztöt…? –, akkor kérdez. Miklós és Nóra csókja után nem, de Tóbiás és Kristóf összeborulása után igen. Mert egy férfi és egy nő csókja normális megszokott. Két férfié nem. Azt el kell magyarázni egy gyereknek. De már elnézést: én nem így akarom! Semmiképpen sem úgy, hogy az RTL Klubnál döntsék el, mikor és miért beszélek a gyerekemnek a melegekről. Mert beszélni kell róluk, ez biztos. Majd én tudom, hogy mikor. Nem egy ilyen olcsó, provokatív jelenet után. 

És akkor nézzünk csak még egy tegnapi hírt: 

Támogatásáról biztosította pénteken az azonos neműek házasságának lehetővé tételét a cseh kormány. A képviselőház 46 képviselője egy hete terjesztett a parlament elé egy javaslatot, amely lehetővé tenné az azonos neműek házasságkötését. Válaszul erre a lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. A cseh kormány a két javaslat közül az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét szorgalmazó törvényjavaslatot támogatja.

Ezt mondjuk a cseh szülők magyarázzák el a gyerekeknek, de a tendencia világos. Ebbe az irányba tart a világ egyik fele. Most szerencse, hogy mi itt Magyarországon többségében mások vagyunk. 

A csendes többséghez tartozom

Szabályok: 1. Csak olyan embert hívj meg, akiről tudod, hogy a csendes többséghez tartozik. Ne kelljen a hangos kisebbséggel feleslegesen vitázni. 2. Kamu oldalak híreit megosztani tilos. A...

7
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/54597/pics/lead_800x600.jpg
Barátok közt,Budapest Pride,meleg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 7 db hozzászólás érkezett!
Evernight 2018-11-02 15:04:37
Kedves István!

Tökéletes példa az írásod a "nincs bajom a melegekkel, csak otthon a négy fal között csinálják" jelenségre.
Azt gondolom, hogy amíg ez a heterokra egyáltalán nem vonatkozik, addig nem lehet ez elvárás az LMBTQ társadalom tagjaira nézve sem.
Nap, mint nap a közösségi médiában, a te szavaiddal élve "pofámba nyomják" az emberek az eljegyzésük, az esküvőjük, a nászútjuk, hó- és évfordulójuk fényképeit ill. gyermekeik teljes élettörténetét - az első szilárd széklettől a diplomaosztóig - és ugyanezen témákról fesztelenül beszélgetnek nagyobb társaságokban is.

Emellett a buszokon, metrón minden egyes nap egy csomó párocskát látok, akik épp csak le nem nyelik egymást a nagy smárolásban, összebújásban, cirógatásban, amit szintén nem feltétlenül akarok látni, és már én érzem kellemetlenül magam, hogy puszta jelenlétemmel megzavarom az ő együttlétüket.
És ez a Pride-dal ellentétben mindennapos dolog, ahogy az is, hogy a tévében, a reklámokban, a legtöbb filmben és sorozatban férfiak és nők élnek egymással romantikus kapcsolatot.

Az egész világ gyakorlatilag egy hetero felvonulás, ahol az emberek észrevétlenül büszkélkednek olyan jogokkal, amik más embereknek nem feltétlen adottak, az érzelemkinyilvánításuk pedig feleennyire sem szabad, mégis évente az az egyetlen nap, amikor a Pride megrendezésre kerül, vagy közel az egyetlen alkalom, amikor a magyar médiában két férfi megcsókolja egymást főműsoridőben, akkora balhét és hisztit vált ki, mint ha ez az egész ország intim szférájába való durva behatolás és provokáció lenne.

Hadd mondjak neked néhány dolgot:
1. A Barátok közt nem véletlenül 12+ karikás sorozat, elsősorban nem gyerekeknek szól.
Ha mégis leülsz a nagyobb, 8-9 éves gyerekeddel megnézni az esti részt, akkor a készítők feltételezik rólad azt, hogy vagy olyan értelmes felnőtt ember, hogy el tudod magyarázni a gyerekednek azt, amit esetleg ott lát - beleértve a hetero szereplők lepedőakrobata jeleneteit.
Ha pedig nem tetszik a műsor, vagy nem találod megfelelőnek a gyerek számára, akkor egész csatornák vannak, amiken non-stop rajzfilmek és mesék mennek, nyugodtan oda lehet kapcsolni, vagy levenni egy könyvet a polcról és olvasni neki.
Ha én vagyok olyan segg, hogy leülök horrorfilmet vagy pornót nézni a gyerekemmel, akkor nem gondolom, hogy ezért az azt sugárzó csatorna a hibás.

2. A Barátok közt német változata (Verbotene Liebe) már 10 éve éppen olyan részletességgel jelenítette meg az azonos neműek szerelmét a képernyőn, mint a hazai média a férfi-nő kapcsolatot.
Ha ez a diszkrét szájrapuszi a magyar televíziózásban már provokatívnak számít, akkor ahhoz mégis mit szólnál?

3. Remélem erre nem kell külön kitérnem, de sokak számára nem tiszta, hogy a gyerek legkevésbé sem attól lesz homoszexuális, hogy lát és hall ilyen dolgokról. Sajnos sok szülő azt hiszi, hogy ez kb. ilyen fertőző betegség vagy valamilyen kamaszkori "menő dolog" szintjén van, mint a dohányzás meg az ivás, ezért kezeli ezt tabutémaként, hogy még csak véletlenül se "népszerűsítse".

4. A gyerek azért gyerek, hogy kérdezzen, mert ismeri meg a körülötte lévő világot.
Akár tetszik neked, akár nem, a homoszexualitás az őt körülvevő világ része - még ha igen kis szelete is. Nagy valószínűséggel így vagy úgy, de találkozni fog vele az élete során, és nagyon nem mindegy, hogy milyen hozzáállást alakít ki magában ehhez a témához: zaklatja, kineveti, kiközösíti, megveri-e a meleg osztálytársait, és transzparensekkel vonul ki ellentüntetni a Pride-ra, vagy támogatóan lép fel az ilyen társai mellett.
Vagy továbbmegyek: ha saját magában merülnek fel kérdések a szexuális orientációját illetően, mennyire érzi, hogy ez "normális", és olyan dolog, amit megoszthat mondjuk a szüleivel, barátaival, vagy inkább a meg nem értettséget érzi, és azt, hogy örökre titkolóznia kell a hozzá közel állók előtt is, ami depresszióhoz, vagy súlyosabb esetben akár öngyilkossághoz is vezethet.
Ha az ember saját gyerekéről van szó, nagyon nem mindegy a végkimenetel.

5. A gyerekek meglepően könnyen kezelik ezeket a dolgokat, ha türelmesen, értelmesen, koruknak megfelelően magyarázzák el őket.
Magyar falusi gyerekként nőttem fel, így érthetően nem sok színesbőrű emberrel találkoztam kiskoromban. Tisztán emlékszem, ötévesforma kisfiú lehettem, amikor felszállt a buszra egy néger nő, és én nagyon meglepődtem, hogy ilyen sötét, szinte fekete a bőre. Hangosan kiáltottam anyukámnak: "Anya nézd, ott egy csokibaba."
Ő pedig a kellemetlen szitutól elpiruló arccal szépen elmagyarázta, hogy ő így született, máshonnan származik, ezért ilyen sötét a bőre, és nem betegség vagy hasonló miatt.
Azóta meglep vagy sem, de 24 évesen nem csodálkozom rá tátott szájjal, ha fekete vagy ázsiai embert látok, és nem gondolom, hogy kevesebbet érnek, mint én, vagy hogy nem kellene mutatkozniuk az utcán.

Ha a szülő korrekt felvilágosítást ad a gyerekének az élet dolgairól, akkor talán meglepve tapasztalja, de a gyerekek nagy többsége sokkal értelmesebb, mint elsőre gondolta volna: megértik és elfogadják a dolgokat.
De, ha ügyesen kikerüljük ezeket a témákat, vagy ködösen és virágnyelven fogalmazunk, akkor a gyerek is túl fogja misztifikálni, nem tudja megfelelően kezelni őket, és több előítéletük lesz, ami elsősorban a hiányos ismereteikből fakad.
(ld. alapvető szexuális felvilágosítás igen gyér szintje hazánkban.)

Összefoglalva:
- A homoszexualitás alapvetően genetikailag meghatározott állapot, amely a gyakori tévhitekkel ellentétben nem terjed kézfogással, tüsszentéssel, felvonulással és médiafigyelemmel, és még a nevelésnek is legfeljebb csak arra van hatása, hogy a gyerek mennyire lesz élete során toleráns ezzel kapcsolatban, illetve esetleges saját homoszexualitását hogyan éli meg
- A homoszexualitás az élet egy szeleteként mindössze a szexuális orientáció egy típusa, az ember alapvető biológiai funkcióit, munkavégzését, személyiségét nem befolyásolja olyan mértékben, hogy ez a társadalom többi tagja számára káros legyen, vagy rájuk bármilyen módon terhet rójon
- Hasonlóan a négerekhez, a homoszexuálisok sem tudnak változtatni saját különbözőségükön, bármennyire agresszívan követeli ezt tőlük bárki
- A homoszexualitást kiirtani és megszüntetni még elméleti síkon sem lehetne, hiszen mindig is jelen volt, és jelen lesz az emberiségben, tekintve, hogy ezek az emberek szinte kizárólag heteroszexuális szülők gyermekeként látnak napvilágot, gyerekként azonban előfordulása nem megjósolható
- A homoszexualitást kitiltani, büntetni, akár halálbüntetéssel sújtani viszont lehet (ahogy sok országban meg is teszik) de ezzel sem lehet magát a jelenséget megszüntetni. Ha minden ismerten homoszexuális embert halálbüntetésre ítélnének, akkor is létezne a homoszexualitás a látens melegek és a jövőben születő gyerekek körében, akik a büntetések miatt nem mernék felvállalni másságukat, egész életüket rettegésben, titokban vagy tagadásban élnék le. Ez túl azon, hogy iszonyatosan embertelen, nem igénye a társadalomnak sem, hiszen az élet minden területén dolgoznak homoszexuálisok kiemelkedő sikerekkel is
- A gyerekek mint tudjuk, megfelelő neveléssel toleránssá és elfogadóvá tehetők, tehát az egyetlen dolog amin lehet változtatni és dolgozni, az a társadalmi megítélés, hozzáállás illetve a homoszexuálisoknak adott jogok.
- Attól, hogy a homoszexuálisok szerepelhetnek a médiában, házasodhatnak, gyereket vállalhatnak, és szabadon kifejezhetik egymás számára gyengéd érzelmeiket, a heteroszexuálisok hasonló jogai a legkisebb mértékben sem sérülnek.

Ezeket végigolvasva és átgondolva: nem lenne egyszerűbb az egészet elfogadni, a folyamatos hisztizés és ellenkezés helyett, csak mert évente egyszer a melegek végigvonulnak egy utcán, és a magyar televíziózás történetében kb. először láthatta az ország, hogy három másodpercre két férfi szájon csókolta egymást?
Válaszolok
kata válasza: Dani bejegyzésére 2018-08-01 20:47:54
Nem akarunk még kismillió efféle nyomulást végignézni!Főleg nem akarjuk,hogy gyerekeink is végig-
nézzék!Csináljatok amit akartok,mondjatok amit akartok,ez akkor sem tartozik a külvilágra hiába eről-
tetitek!Vegyétek tudomásul,hogy az emberek nagy része nincs ellenetek,de nem akarjuk nézni amit
csináltok,mert hiába nem értitek az emberek többsége még mindig idegenkedik a magamutogatásotoktól!Nem tudom mennyit fizettek a két színésznek,de én biztosan nem csináltam volna meg ezt a jelenetet.
Válaszolok
Hát, így van ez válasza: Dani bejegyzésére 2018-06-26 15:48:43
Ahogy elnézem (olvasom) a böfögésedet, rövid úton kiderül: alapvető problémáid lehetnek a szövegértéssel.
Nem szégyen az, - pláne, ha egy kb.másfél osztályt végző hülyéről van szó - csak rendkívül kellemetlen.
Az idióta szövegedet olvasva már egyáltalán nem is csodálkozom azon, hogy nem értesz olyan egyszerű szavakat, rövid mondatrészeket, mint:
"magamutogató; négy fal között; nyílt, erőltetett, homoszexuális nyomulás; és RÜHELLEM"
Egyébiránt angyalod neked, - meg a hozzád hasonló barmoknak - a FRANCIA NYAKTI - LÓ !!!!!
Azzal próbálj meg mihamarabb, minél közelebbi viszonyba, sexuális kapcsolatba kerülni !!!!
Ígérem, nem bánod meg !!! Egy életre szóló élményben lesz részed, az biztos !!!!!
Válaszolok
Dani válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2018-06-25 07:35:35
Remélem még kismillió efféle nyomulást kell vegignezned :)
Válaszolok
Dani 2018-06-25 07:31:43
Na ide figyelj angyalom! Igenis joga van a melegeknek is smarolni egymást akár az utcán!! Ameg a heterok megtehetik addig mi is meg fogjuk! Azthiszed kulomb vagy nálunk??
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-06-23 18:30:56
Elegem van már ezekből a magamutogató hülyékből !!!!
Otthon, a négy fal között mindenki azzal él együtt, azt csinál, amit akar, de ezt a nyílt, erőltetett, homosexuális nyomulást már rühellem !!!!
Válaszolok
Gábor 2018-06-23 13:03:38
Ezt nem kellett volna!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?