Blogolj!

Tombol a giccs Budapesten

Kecskés István

Itt a nyár, jönnek a külföldiek, akik vásárolnak ész nélkül. Vélhetően minden gagyit megvesznek két töltött káposzta között.

Tavaly nyáron kaptam egy képet a Nagycsarnok egészen elképesztő hűtőmágnes kínálatáról. Sarló, kalapács, Lenin. A helyzet nem javult, hiszen a szovjetek továbbra is megtalálhatóak a primőrök feletti szinten, de a giccs tovább tombol. 

Más kép élt bennem a Nagycsarnokkal kapcsolatban. Tulajdonképpen nem is gondoltam túl az egészet a zöldségek, gyümölcsök és húsok világán. Maximum egy kifőzdét tettem még hozzá fejben, de semmi többet. Ehhez képest ez egy termelői és gagyi pláza. 

A felső szint maga a kultúrsokk. Az egy dolog, hogy Marx, Engels, Lenin és Cheguevara minden sarkon ott van valamilyen formában (póló, mágnes, stb.). Azért az ázsiai vásárlóknak gyártott falvédőre hímzett háziáldás egészen érdekes. 

Hogy ez éppen melyik azt nem tudni, akár azt is odaírhatták volna, hogy a "hagymát üvegesre pirítjuk", vagy bármit. Persze, ha gond van, akkor tudjuk kihez kell fordulni, ugyanis a hűtőmágnesek giccses, gyomorforgató világában létezik Budapestman. Értik? Olyan, mint a Superman, csak ő a mi fővárosunkat hivatott megmenteni. Annyiban hasonlít az amerikai változatra, hogy szintén kívül hordja az alsógatyát. 

Aztán akad még más is. Valamiféle termésbe épített Szent család. Van nagyobb kiszerelés, amelybe a három királyok is benne vannak és kisebb, amibe a napkeleti bölcsek nem fértek bele. 

Fura egy hely ez a Nagycsarnok. Leginkább persze az az érdekes, hogy számtalan bolt próbálja értékesíteni lényegében ugyanazt és mindegyik megél a piacon. Mondjuk az egyik tulajdonos elmondta, hogy a Bin Ladenes matrjoska babát nagyon viszik. Ez olyan, hogy kívül Bin Laden, beljebb Szaddam Husszein, aztán Jasszer Arafat… Ebből van Michael Jacksonos is, amelyben a legkisebb baba néger. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/54241/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?