Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Az egyetem Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.
Blogolj!

"A német elit ideje lejárt, az EU gyakorlatban megszűnt"

Kecskés István

George Friedman szavaira oda kell figyelni. Most egy interjúban sötét képet festett az Európai Unióról és a német vezetésről.

Fotó: Brain Bar

Friedman magyar származású amerikai geostratéga, a Geopolitical Futures előrejelző cég igazgatója általában karakteres véleményt fogalmaz meg és most sem tett kivételt, amikor a Mandinernek nyilatkozott. 

Elmondta például, hogy szerinte az olasz gazdaság szörnyű helyzete, az ország nagyfokú eladósottsága milyen jelentős problémát jelenthet az egést kontinensnek.

A veszély az, hogy Olaszország nagy ország, nagy adóssággal. Az olasz kölcsönöket újracsomagolják és eladják, az olasz bankok pedig olyan nyugati bankoktól vesznek fel hitelt, akik az olasz adósságra, mint fedezetre nyújtanak hitelt. Mivel Olaszország a negyedik legnagyobb európai gazdaság, a rendszerszintű kockázatok központja.

A német helyzetről még szomorúbb képet festett. Friedman szerint nem az a kérdés, hogy mi lesz Angela Merkellel, az ország teljes vezetését illette kritikával. 

Mit gondolunk az 1992 utáni német elitről? Én azt, hogy lejárt az idejük. Elérték a válságpillanatukat 2008-ban, és azóta sem voltak képesek az újragondolásra.

Az olasz és a német helyzet ugyanakkor nemcsak lokális probléma, hanem az egész Európai Unióra hatással lehet. A két nagy ország problémái mindenkire hatással lehetnek, ez alól a Unió egésze sem jelenthet kivételt. Friedman úgy véli, hogy az EU már most is nagy bajban van. 

Az európai intézmények nem oszlanak fel, hanem a helyükön maradnak. De a felbomlás már most is történik. Az EU a gyakorlatban már megszűnt: a nemzeteknek még csak nem is kell kilépniük, egyszerűen figyelmen kívül hagyják Brüsszel azon szabályait, amelyeket nem szeretnek. A második legnagyobb európai gazdaság a kilépés mellett döntött, Európa pedig annyit tudott válaszolni, hogy majd megtanítjuk nekik a leckét. Az EU megbukott, de nem látszik egyértelmű alternatívája.

Ugyanakkor Friedman jóslata arról szól, hogy Kelet-Európa lehet majd az előttünk álló évek nyertese. Ehhez viszont az is kell, hogy megszabaduljanak bizonyos kötösségektől. 

Kelet-Európa meggyőző gazdasági növekedést mutatott az elmúlt évtizedben. Vállalatok szerte a világból továbbra is itt akarnak befektetni, mert a régió magas minőségű emberi tőkét kínál. Ha sikerül megszabadulniuk a német és uniós szabályozási kötöttségektől, akkor további dinamikus növekedést élvezhetnek, a szellemi tőkéjük megvan hozzá.

Zárásként azt is elmondta, hogy Közép-Európában van jövője a nemzetállamoknak, vagyis mindenkinek a saját érdekeit is figyelembe véve kell politizálnia. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/54124/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?