Blogolj!

Politológusi pofon a hohmecoló királycsinálóknak

Pintér M. Lajos

Lehull a lepel: a kampányolni lusta ellenzéki pártok és az önjelölt tanácsadó mozgalmár civilek játékszerei az úgynevezett esélyes ellenzéki jelölteket mutató „kókleroldalak”. Az egész nem más, mint hülyeség, sőt, még rosszabb: a választók tudatos félrevezetése.

Két, kormány- vagy Fidesz-közeliséggel nehezen vádolható politikusnál betelt a pohár. Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán pénteken este az ATV-ben borította a bilit, rá a tehetségtelen és ötlettelen ellenzékre, valamint az olyan önjelölt botcsinálta királycsinálókra, mint a saját „jelöltkiválasztó” honlappal előrukkoló Márki-Zay Péter.

A két politológus világossá tette:

az ellenzéki pártok, a mögöttük álló gazdasági szereplők és a melléjük sündörgő ilyen-olyan indíttatású civilek tulajdonképpen a bolondját járatják a magyar választópolgárokkal,

amikor arról papolnak, hogy megmutatják az egyes választókörzetek „esélyes ellenzéki jelöltjeit”. A földi halandó már csaknem tíz helyről kaphat tanácsot, azaz leginkább a fejét kapkodhatja, különösképp, hogy az „elemzések” sokszor nem is esnek egybe.

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán

A műsorvezető Krug Emília.

Ez a „rendszerváltó” narratíva ezer sebből vérzik. Konkrétabban: hülyeség. És ezt ezúttal nem csupán és nem elsősorban én mondom, hanem a politikatudomány szakértői.

Először is azért, mert nem attól lesz valaki esélyes, hogy „valamilyen kókleroldal” annak kiáltja ki. Ráadásul ezek mögött a „kókleroldalak” mögött – rántják le a leplet a politológusok –

egyértelműen kimutatható valamiféle politikai-gazdasági érdekeltség (Jobbik/MSZP/DK/LMP, illetve ilyen-olyan finanszírozók),

avagy „nem a sterilitásig semleges szakértői bázisok” szülik az adatokat. Tehát a jobbikos „iránytűk” vagy a ballibsi „orbánváltók” a tudományoskodás látszatát keltve gyakorlatilag megpróbálják átverni az embereket.

Harmadrészt amíg négy éve az összefogás volt a hívószó, addig most a koordináció, illetve az esélyes ellenzéki jelölt lépett a helyébe, ez azonban nem más, mint kísérlet arra, hogy „a politikából kiiktassuk a politikát”, vagy „a kampányból a kampányt, illetve a kampányolást”. Azaz a programok felvázolása és megismertetése helyett furcsa „matek és kombinálás” megy, egész pontosan

„kockás papíron összeadnak olyan számokat, melyeket nem biztos, hogy össze lehet adni”.

Az egész szerencsétlenkedés lényege pedig Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán szerint nem más, mint hogy az új szavazók meggyőzésével magukat már nem fárasztó

ellenzéki pártok trükkös módszerrel megkísérlik „újrafelosztani a meglévő aktív ellenzéki tábort”,

olyan „kész átverés show” keretében, ahol azzal etetik a Fidesszel nem szimpatizáló választókat, hogy „az én jelöltem a legesélyesebb, szavazz rá, még akkor is, ha a másikat jobban szereted”.

Így lett a kormányellenes tavaszi hadjáratból (idézet Ceglédi Zoltántól)

„az ellenzéki választási kampányt helyettesítő hohmecolás, ahol más se történik, csak arról beszélünk, hogyan lehetne saját legitim döntésem helyett valamiféle variálást kitalálni”.

Pontosan erről van szó. A választás legyen választás, ne pedig áltudományos álmatekóra a polgárok Palikára palira vételével. A hányingerkeltő, szivárványos, egyébként pedig szakmaiatlan, megalapozatlan, jövőkép nélküli, a farzsebből előrángatott „taktikázás” helyett rá kellene ismét és végérvényesen bízni a választóra, hogy arra szavazzon, aki neki a legszimpatikusabb, akinek a programja számára a legelőremutatóbb, és akire – illetve akinek pártjára, miniszterelnök-jelöltjére – a legszívesebben rábízná az ország és a nemzet jövőjét. Legyen az a Fidesz, a Jobbik, valamely balos egység vagy épp a többfarkú viccpárt.

Tehát amellé az X-et, aki a legmeggyőzőbb, és ne oda, ahová a V-akárhány, a ...hu, a ...com vagy Peti mondja! Már ha a nyájas olvasó nem akarja, hogy gyermeki naivitásában szakavatott mozdulatsorral a falánkok ejtsék át a palánkon.

Ilyen egyszerű ez az egész. Önjelölt kalandorok pedig kíméljenek! Különösen azok az álfüggetlen és álszerény népfélrevezető királycsinálók, akik a végén maguk ülnének a trónra. Átlátszóak és meztelenek, miközben a tűzzel játszanak. A végén persze a kockás papíron a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk...

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/50260/pics/lead_800x600.jpg
baloldal,ellenzék,Gulyás Márton,Jobbik,Márki-Zay Péter,összefogás,választás,választás 2018
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?