Blogolj!

A magyar nemzeti színek miatt hisztiznek a románok


Nincs rá jobb szó: hisztiznek a románok. Sepsiszentgyörgyön a magyar nemzet ünnepe előtt piros-fehér-zöldbe öltözött a város. Ez nagyon fáj az Erdélyt éppen 100 éve bitorló románoknak.

Fotó: Háromszék – Albert Levente

Nehéz lehet románnak lenni így március 15. környékén. Is. Meg amúgy is, de ez most más kérdés. Március közepén a magyar nemzet azokra a hősökre emlékezik, akik 1848 tavaszán szabadságharcot vívták. Az emlékezésnek semmiféle gúnyhatár nem szabhat gátat, hiszen Pozsonyban, Újvidéken, Munkácson és mások mellett Sepsiszentgyörgyön is tisztelegnek majd a bátrak előtt. 

Utóbbi városban nemzeti színekkel is. Ez fáj a románoknak. Nagyon. 

Fél nap sem telt, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata nekilátott a város feldíszítésének a március 15-i ünnepségekre, nemzeti színű szalagokkal látva el a belváros lámpaoszlopait, magyar zászlóval a főtérieket, illetve kokárdákkal másokat, Kovászna megye prefektusa máris átiratban fordult a városházához a román nemzeti lobogó kitűzésének kötelességére figyelmeztetve az elöljárókat

– írja a Háromszék című lap internetes kiadása. 

Kellemetlen lehet ez. Már csak azért is, mert a székelyeknek – sokkal – több eszük van, mint az Erdély felett 100 éve pöffeszkedő románoknak. Mert ugye a törvény valóban világos: csak a román zászlóval közösen lehet szerepeltetni más országok lobogóját. Ez rendben is van – van a fenét, de a törvény az törvény. És akkor jön a furmányos székely logika és azt mondják, hogy ezek nem zászlók, hanem szalagok. Zseniális! Majd, ha Sepsiszentgyörgyre érkezik Lázár János, akkor kiteszik a zászlókat és természetesen felteszik mellé a románokat is, de addig sem engednek a negyvennyolcból. 

Persze a románok részéről nem más ez, mint hiszti. Ők idén ünnepelnek, annak örülnek, hogy 100 éve vették el tőlünk Erdélyt. A centenáriumi évfordulón nyilván teleaggatják majd a zászlóikkal Sepsiszentgyörgyöt, Csíkszeredát, Temesvárt, Kolozsvárt és az összes többi történelmi magyar várost. A magyaroknak meg el kell majd mindezt viselniük. Az nehezebb lesz, mint nevetni a csodás székely logikán és a román hisztérián. 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/49828/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-14 18:52:29
Hát, ötletek terén volna mit tanulnunk a csavaros észjárású székelyektől !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?