Blogolj!

Olaszország: ellenzékbe kerülhet a többség


Lement a választás Olaszországban. Elvileg változás is jöhetne, de könnyen lehet, hogy minden marad a régiben. Bonyolult rendszer.

Nagyon magas volt a részvételi arány az olaszországi választáson: a szavazójoggal rendelkezők 72,9 százaléka adta le a voksát.

A pártok sokszor szövetségben, egymást erősítve „összefogásban” indulnak ugyanakkor minden párt állít jelöltet az összes helyen, aztán a nép eldönti, hogy kire szavaz. Vagyis minden párt megszerzi a maga szavazatait, amit a végén összeadnak, így pontosan tudják, ki volt a legeredményesebb közülük. A középjobbos összefogás, ami a szavazólapon 7 pártot fog(ott) össze, melyek közül a nagyobbak a Forza Italia (Berlusconi), a Lega – nem Lega Nord, mert a Nord, azaz Észak szót törölték a nevükből hónapokkal ezelőtt, jelezvén, hogy egész Olaszországot szeretnék képviselni – (Matteo Salvini), és a Fratelli d’Italia (Giorgia Meloni). Ők együtt szerezték meg a legtöbb szavazatot, a voksok 36,85 százalékát és ezzel mindenkit megelőztek.

A jobboldali összefogáson belül a Lega szerepelt a legjobban, 17,4 százalékkal, ami igencsak nagy előrelépés a 2013-as 4,08-al szemben, igaz akkor még nem Salvini vezette a pártot, ami akkor még viselte az Északi nevet is, de a számok azt mutatják, hogy jó munkát végeztek. A Berlusconi vezette Forza Italia 14,03 százalékkal lett a második (ők 5 éve Popolo della Libertá néven indultak és 21,56 százalékot értek el, láthatóan nagyon esett a párt népszerűsége, vélhetően amiatt, mert Berlusconi nem indulhatott a vezetői posztért, mivel elítélték), a harmadik a Giorgia Meloni vezette Fratelli d’Italia lett amely most 4,35 százalékot gyűjtött (2013-ban mindössze 1,95-t tudtak produkálni).

A Movimento 5 Stelle (5 Csillag Mozgalom) egyedül indult, nem szövetkezett senkivel. És egyedül is sikerült megszereznie a szavazatok 32,47 százalékát. (Ők 2013-ban sem szerepeltek rosszul, 25,55-t kaptak.) De ez sem többség.

És itt van a kormánypártot is magában foglaló középbaloldali „összefogás” – ugyancsak 7 párttal –, ami együtt 22, 68 százalékkal zárt. A kormánypárt, a Partito Demokratico 18,71 százalékon zárt – ami azért több, mint a Lega 17,4-e (2013-ban ők nyertek 24,42 százalékkal, ráadásul a Nouvo Centrodestra, ami Berlusconi távozása után elárulta őt és kivált a pártjából, boldogan szövetkezett velük.) A PD sokat vesztett, ráadásul az összefogás többi tagja sem volt fényes, az eredmény pedig semmire sem elég.

Illetve…

Van ugye egyfelöl a Lega vezette oldal, amelyik nem akar összefogni senkivel. Meloni szerint a többség elérhető úgyis, ha egyénileg a képviselőket győzik meg, hogy velük szavazzanak. Elképzelhető, hogy működik, de azért ez egy igencsak kockázatos és nehéz út.

A M5S, amelynek programja sokban hasonlít a Lega javaslataira, hiszen mindkettő Unió ellenes és populista (a M5S csak a bevándorlás kérdésében nem mondott semmit, de a párt vezeti Torinót és Rómát, márpedig ezekben a nagyvárosokban nem kérnek a bevándorlókból), már bejelentette, hogy bármelyik másik összefogással hajlandó leülni tárgyalni. Erre nem vevő a PD, amely elismerte a vereséget, de bejelentette, hogy az M5S-vel sosem fognak össze.

Mivel liberálisokról van szó ez korántsem jelenti azt, hogy a végén nem áll össze egy M5S-PD koalíciót felvonultató olasz kormány. Már csak azért is, mert a köztársaság elnöke is inkább a liberálisokhoz, sőt a kommunistákhoz húz, így simán előfordulhat, hogy a M5S-t kéri fel kormányalakításra. Ebben az esetben a jobboldal ellenzéki marad, így Olaszországban semmi sem változik majd… 

 

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/49496/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
librikus válasza: librikus bejegyzésére 2018-03-06 10:53:47
Sajnálom, a fenti meglátást egész máshová szántam. Sajnos ugyanez a nemzetközi pénzvilág mindent el fog követni, hogy a 70% bevándorlás elleni népakarat ellenére tönkretegye Itáliát és Európát a különböző színű szőrű jövevényekkel. librikus.
Válaszolok
librikus 2018-03-06 10:25:43
A nemzetközi bankárvilág tulajdonában lévő FED annyi fedezet nélküli papírdollárt nyomtat, amennyit a tőle dominált kormányok elkölteni bírnak és szükséges a világ javainak felvásárlásához. Világos, hogy a dollár rövid történelmi időn belül csődbe jut, ami majd rettenetes monetáris válságot okoz. Mennél nagyobb az állam (bank, vállalkozó, egyén) aranykészlete annál inkább éli túl ezt a válságot. librikus
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?