Blogolj!

Túl vidámak és túl keresztények vagyunk Európának


Hihetetlen indokokkal utasították el a székesfehérvári pályázatot: túl vidámak, nagyon kereszények és sokat táncolnak. Ez ma már nem trendi.

Fotó: szekesfehervar.hu

Székesfehérvár – papíron – nem lesz Európa kultúrális fővárosa 2023-ban, a döntnökök úgy határoztak, hogy a történelmi magyar város pályázatát nem támogatják. Bevallom csütörtökön olvastam a híreket azzal kapcsolatban, hogy mi állt az elutasítás hátterében, de azt is töredelmesen elismerem, hogy nem hittem a szememnek. Nem, mert az valami elképesztően nagy baromságnak tűnt, hogy egy bizottság azért söpör le egy pályázatot, mert az a fehér, kereszény Európa propagandafilmje. 

Márpedig úgy tűnik, hogy ez történt… 

Ma úgy fogalmazott ennek a bizottságnak az elnöke, hogy egy kulturális olimpián érezte magát, mi pedig inkább a kultúránk kivégzőosztaga előtt éreztük magunkat: bemutattuk a Tele Élettel kisfilmünket, amivel kapcsolatban például az egyik „szakértő” úgy fogalmazott, hogy ez a fehér, keresztény Európa propagadafilmje, mindenki fehér boldog és az utcán táncol.

– mondta Cser-Palkovics András a város polgármestere. 

Nem és nem. Minden tisztelet mellett, ezt nem hiszem el, ezt nem értem. Mi a baj azzal, hogy valami fehér, valami kerestény és mi a probléma, akkor ha az emberek boldogok és táncolnak? A város vezetője erre is magyarázatot tudott adni: 

(…) a szakértők hiányolták a szegényeket és a migránsokat, sokallták a keresztet és a templomokat, illetve azt, hogy mi erre értékként tekintünk. Volt olyan biztossági tag – egy belga politikus –, aki kifogásolta, hogy a pályázatnak az identitását, a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkörre alapoztuk. (…) A kereszt nem csak vallási, hanem kulturális érték is, és adja azt a sokszínűséget, ami miatt Európára büszkén tekintünk. A meghallgatás sajnos nem volt európai, sem stílusában, sem tartalmában és nem arról a sokszínűségről szólt, amit Európa Kulturális Fővárosaként annak idején elindítottak.

Vérlázító… 

De tényleg. Innen nézve nem is értem, hogy miért indult el a város ebben a versenyben, hiszen már a nevében is benne van a "fehér" szó, márpedig ezzel esélytelennek tűnnek. 

Szóval az ember nem talál szavakat. Mert úgy tűnik ez már nem egy európai verseny abban az értelemben, hogy nem az európai értékeket, az európai kultúrát keresi, hanem valami egészen mást, valami megfoghatatlan dolgot. A legbosszantóbba az ügyben – persze az egész az –, hogy a vidámságot, a boldogságot kifogásolták, no meg azt is, hogy mindenki táncol. 

Márpedig Magyarország és Székesfehérvár – legalábbis szeretnénk ezt hinni – boldog, vidám, kereszény és nem utolsó sorban európai. 

A 2023-as kultúrális főváros címért Debrecen, Győr és Veszprém még versenyben van. Nehéz döntés, de nem elvetendő a visszalépés gondolata. Ilyen Európának, ilyen kultúrának nem érdemes a fővárosának lenni. A visszalépés olyan keresztény és fehér döntés lenne.

4
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/48570/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Szabolcs 2018-02-20 16:29:34
Igen biztos, hogy ezt mondta az Európai döntő bizottság, látom a forrás megjelölésből XD XD

Amúgy is voltál már fehérváron? :D A videónak köze nincs a valósághoz. (Egy ember aki fehérváron nőtt fel!)
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-02-17 15:54:32
Na, rajta idióta liberálbolsevik banda !!!
Mindenféle kritika nélkül ajnározzátok tovább ezeket az eszement Európai Uniós, ökör vezetőket, akiket persze soha, senki nem választott meg semmilyen tisztségre. Itt az eredménye az eddigi hülyeségeteknek.

Ha a tavaszi választáson nem lesz "észen" a magyarok többsége, akkor - senkinek ne legyen semmiféle kétsége - ugyanilyen helyi vezetőink lesznek a komcsik (MSZP; DK; LMP; Együtt; Momentum, Libcsik; Párbeszéd; Jobbik; teljesen egyre megy) soraiból, és pontosan ugyanolyan sors fog ránk várni, mint az un. "fejlett nyugatra", ahol már oda jutottak, hogy pld. rendőri kísérettel sem mernek bemenni a mentők a "jó szándékú", pátyolgatandó migránsok körzeteibe.
Csak felvetem:
Nem életképes az az "elvetemült" elképzelés, hogy ezek az idétlen EU-s vezetők, a tévedhetetlen megmondó "emberek" eltűnjenek végre a bodrogközi, náthás p.....ába ?
Mert - valljuk meg - igény, az volna rá !!!!
Válaszolok
itgy
itgy 2018-02-16 19:48:48
itgy:
Ez a vég. Mármint annak, amit valaha Európának neveztünk. Már egy kulturális főváros sem lehet kulturált, élhető. Igazuk van, kellett volna a filmbe egy-két terrorakció, sok-sok muszlim (ha másként nem megy, statisztaként) és legalább 3-4 minaret. És persze nem supsuvá, hanem halálhörgés és siralom. Mert - és ebből a szempontból önmagukat leplezték le aa bírálók - Európa ma nagyrészt valóban olyan. Tudjátok mit, fiúk és lányok? (Ja, kellett volna bele egy Fehérvár parádé, sok meleggel, leszbikussal és transzneművel, az most az elmebetegek módija) Igaza van Kecskés Pistának, jobb, ha nem pályázunk. Ilyen Európára semmiképpen sem.
Válaszolok
Viktória 2018-02-16 11:24:05
Mi van? Ezért kellett az akkori fősodor miatti keresztény vallás bevezetése végett száműzni az akkori kultúránkat stb. és ezért tette István azt amit tett,(Koppány stb.)hogy a fősodor megint valami hagymázas anyagi megfontolásból szét csesszen mindent?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?