Blogolj!

Cipőt a cipőboltból, fegyvert a Walmartból

Ragnar Volarus

Valentin-napon az Egyesült Államokban az elmúlt 15 év legvéresebb iskolai lövöldözése történt Floridában. A Parkland egyik középiskolájában, egy korábbi diák, a 19 éves Nicolas Cruz lövöldözni kezdett és tizenhét gyermek életét oltotta ki. Az elkövetőt elfogták a rendőrök.

Nicolas Cruz - Fotó: express.co.uk

 

Azóta sok apró részlet is napvilágot látott, amely erőteljesen megkérdőjelezi a hatóságok hatékonyságát. 

Az iskolából – ahol a vérengzést rendezte – korábban rossz magaviselete miatt kicsapták, ekkor szakadt meg kapcsolata iskolai barátaival, és elkezdett állatok megöléséről posztolni a közösségi médiában. Az iskolában tudták, hogy a fiú erőszakos, állítólag exbarátnőjét is bántalmazta, diákokat fenyegetett, emiatt megtiltották neki, hogy az iskola területére hátizsákkal beléphessen. Nicolas Cruz örökbefogadott gyermek volt, nevelőapja néhány évvel korábban elhunyt, nevelőanyja pedig tavaly novemberben halt meg. Ezután egyedül élt. Az Instagram profilja tele volt fegyverekről készített képekkel, de mindezek ellenére Cruz mindig megfelelt a fegyvervásárlás előtt szükséges biztonsági teszten.

 

Daily Beast szerint Cruz a tagja volt a Floridai Köztársaság (Republic of Florida) elnevezésű, a fehér faj fensőbbrendűségét hirdető, az etnikailag homogén "fehér állam" megteremtéséért küzdő szervezetnek is, de kapcsolatban állt a hadsereggel is, a Reserve Officers’ Training Corps (ROTC) ifjúsági programjában vett részt, amiben kiskorúakat képeznek ki tartalékos katonának. Az itt kapott ROTC-logós reklámpólót viselte akkor is, amikor a rendőrök a lövöldözés után letartóztatták.

Arról pedig már a Buzzfeed ír, hogy korábban az FBI bejelentést is kapott, hogy egy bizonyos “Nikolas Cruz” Youtube-felhasználó előre bejelentett egy iskolai lövöldözést egy videó alatt. “Hivatásos iskolai lövöldöző lesz belőlem” – írta szeptemberben. De szomszédja is képeket küldött arról, hogy a fiú félmeztelenül, egy alsónadrágban lövöldözik, gyakorol a hátsó kertben.

Ám hiába a fegyverrel készült képek, a videó alatti komment, ez még mindig tűréshatáron belül volt az amerikai rendvédelmi szerveknél.

A fegyver, amit Cruz használt egy AR-15-ös típusjelű félautomata fegyver vagy annak utángyártott változata. Ilyen fegyvert használtak a 59 halálos áldozatot követelő tavaly októberi, Las Vegas-i mészárlásnál is. Ez Amerika kedvenc fegyvere, a hadseregben használt M16-os „polgári változata”. Több millió található belőle az ottani háztartásokban, és a fegyver eladási mutatói egy ilyen merénylet után még meg is ugranak.

 

Pedig az elérhetőségét kicsit korlátozták 2015-ben. Szupermarketben már nem lehet megvásárolni. Viszont a kiegészítőit igen. Aki az Egyesült Államokban egy AR-15-öst vásárol, aztán hozzá egy lézert, egy távcsövet, nagyobb tárkapacitást, új vázat, azt egyáltalán nem ítélik még veszélyesnek. 

2018-ban ez már a 8. ilyen eset volt, mikor egy diák a társaira lövöldözött. Ezeknek összesen 21 halottja és 33 sérültje volt. Négy hete egy 15 éves diák Kentuckyban 2 iskolatársát lőtte agyon, és másik 18-at megsebesített. Február elején pedig egy Los Angeles-i iskolában lőtt véletlenül fejbe egy diák egy másikat, a hátizsákjában becsempészett fegyverrel.

Persze nem Amerikában lennénk, ha nem épülne erre is egy hatalmas iparág. 2017-ben 2,7 milliárd dollár értékben adtak el Amerikában olyan eszközöket, amelyek a fegyveres erőszakot akadályoznák meg, vagy minimalizálnák a károkat. Amerikában sok szülő már golyóálló hátizsákot vesz a gyerekének, amely mögé elbújva esetleg túlélhetnek hasonló eseményeket.

 

Ami indokolt, hiszen idén heti egy iskolai lövöldözés az átlag. Viszont számunkra érthetetlen, az amerikaiak pisztolyok és puskás iránti olthatatlan szerelme. A fegyvervásárlás előtt szükséges biztonsági teszt hatékonysága minimum megkérdőjelezhető. Ám a legfurább az a hatóságok reakciója. Pontosabban annak szinte teljes hiánya. Az iskolai kicsapás, a fegyverekkel készült fotók, a videók, az előre bejelentett lövöldözés a Youtube-on mind kevés volt ahhoz, hogy komolyan vegyék ezt a bomlott elméjű idiótát. Ezek szerint csak akkor leng ki náluk a mutató, ha minimum Belzebubbal van dolguk? Fura hely ez az Amerika. Cipőt a cipőboltból, fegyvert a Walmartból.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/48572/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?