Blogolj!

Három szín, egy szív – nem engedünk a 48-ból

Pintér M. Lajos

Életre kel a magyar lobogó! Egy példaértékű kezdeményezés szervezői várják a jelentkezőket: 1848 méteres zászló fonja egységbe a nemzetet március 16-án.

Méltósággal megünnepelt és megélt magyarságtudat. Végre! Hol befordulósan szégyellős, máskor túlharsogott, és nem egyszer álnokul őszintétlen piros-fehér-zöld jelenünkben üdítő felfrissülést nyújt az az akció, melyre igaz szívű magyar figyelmét szeretnénk felhívni.

1848 méter hosszú magyar zászlót visznek végig a főváros legimpozánsabb sugárútján, a budapesti Andrássy úton március 16-án. A magyar zászló és címer napján 1848-an sétálnak a piros-fehér-zöld színű lobogóval az Operától a Hősök teréig, ahol ünnepi műsorral is készülnek.

A két ötletgazda és főszervező, Szilágyi Ákos (56 Lángja Alapítvány, Magyar Trikolór Kft.) és Franka Tibor kerepesi polgármester célja, hogy

a büszke magyarság bebizonyíthassa, mennyire becsüli a hazát, szereti zászlaját, jelképeit, hagyományait és kultúráját.

Ily módon az egész nemzetet összefogó ünnepé kívánják tenni a magyar zászló és címer napját. Az esemény védnökei ennek jegyében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a zászlóanya, Wittner Mária ’56-os forradalmár.

„Március 15-én a zászló visz ki minket ünnepelni, míg március 16-án mi visszük ki a zászlót büszkén, és mi ünnepeljük a lobogót”

– fogalmaz Szilágyi Ákos, hozzátéve: itt az ideje megmutatni, hogy még él nemzet e hazán, és érje bármilyen támadás a nemzetállamokat, azok nem fognak megtörni.

Azért készülnek 1848 méter hosszú zászlóval, és azért várnak 1848 önkéntes zászlóvivőt, mert az 1848-as áprilisi törvények tették hivatalossá a három színű nemzeti lobogót. Nemcsak érzelemgazdag és látványos lesz ez a séta, de abból a szempontból is különleges, hogy az eddig ismert leghosszabb magyar zászlót készítik el az alkalomra, három-négy ember egyheti munkával fogja megvarrni. Az előzetes számítások szerint körülbelül 500 kilós trikolórt csaknem 3 méter átmérőjű hengerbe hajtva szállítják majd a helyszínre, a menet végén pedig a Hősök terén élő kokárdává formálják a résztvevők. A feladatra magánszemélyek mellett civil szervezetek, iskolák, egyesületek, családok, önkormányzatok, cserkészcsapatok, határon túli és a világban szétszórt magyar közösségek is jelentkezhetnek az esemény weboldalán egy jelképes részvételi díj befizetése ellenében.

A lélekemelő rendezvényt követően minden hazavihet egy kis részt ereklyeként az 1848-as lobogóból ereklyeként. Persze nemcsak ezt, hanem ennél sokkal többet: az összetartozás érzését, a közösségi szellemet.

És egy darabka nemzeti büszkeséget, nemzeti öntudatot a szívében. Ami összeköt és megerősít.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/47867/pics/lead_800x600.jpg
Magyar Zászló Napja,Magyarország,magyarság,zászló
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?