Blogolj!

Amikor a megyéspüspök Marxot idézi

Beer Miklós váci megyéspüspök mindig olyanokat mond, amire az ember felkapja a fejét. Nem, nem biztos, hogy örül, de figyel rá.

Beer Miklós (jobbra) még Marxot is idézte (Fotó: Halásztelek város Facebook oldala)

Van olyan, aki már nyugdíjba küldené a 74 esztendős Beer Miklóst, de ez azért talán túlzás, hiszen a katolikus egyház komoly paphiánnyal küzd. Ugyanakkor bírálni egy egyházi vezetőt mégis nehéz dolog, hiszen a hit ügyeiben biztosan élen járó. 

Pénteken beszélgetős est vendége volt a püspök a Pest megyei Halásztelken, ahol a város polgármestere Szentgyörgyi József (MSZP) úgy vezette fel a beszélgetést, hogy Beer Miklós élen jár a szakmájában. Reméljük inkább a hivatásában…

A püspök sok mindenről beszélt. Többek közt a Facebookról, amelyen "arctalanul lehet mocskolni" és természetesen a migrációs kérdésekről is, s

megismételte a mára már klasszikussá nemesedett mondatot, amely szerint "a muszlimok vad tinédzserek".

De még mennyire vadak… Később azt is hozzátette, hogy a fiataloknak azt szokta mondani: "Lesz még gondjuk ezzel a kérdéssel, tökéletes megoldás nincs."

A püspök számára visszatérő téma a papi nőtlenség is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez "kell, hogy izgasson bennünket". És ebben a témában jött el est az egyik legmegdöbbentőbb pillanata:

Beer Miklós Marx Károlyt idézte. "Mégis milyen igaza volt az öreg Marxnak: állítsuk fejre a világot."

Kádári nosztalgia… A cölibátussal kapcsolatban a püspök kérdést is tett fel: "Mitől félnénk, ha a kötelező nőtlenséget felfüggesztenénk? Ez megmaradnak szerzetesi dolognak."

A püspök az érdeklődők kérdéseire is válaszolt. Az egyik azt firtatta, hogy miért kellett a mogyoródi templom faláról eltávolítani a Trianon emléktáblát. "Nem akarom viccel elütni a választ – kezdte Beer Miklós. – Méltó emléket kell állítani ennek az eseménynek és én csak hozzájárulásomat adtam ahhoz, hogy vegyék le a templomról."

A helyzet az, hogy a Pesti Srácok oldalán található egy cikk az ügyről, amelyben az alábbi levél is szerepel. 

Ez azért inkább felszólításnak tűnik…

Egy másik felvetés Mindszenty József boldoggá avatásáról szól. Beer Miklós elmondta, hogy a Vatinkánban nem került szóba ez a kérdés, mert a hercegprímás ellentmondásos helyzetben volt és "nem tudjuk megítélni, hogy bölcs volt-e? Márpedig a boldoggá avatás azt is jelenti, hogy valakit példaként állítanak a fiatalok elé". A helyzet az, hogy Mindszentynél nem sok jobb példa volt a XX. század hazai történelmében. 

Szóval Beer Miklósnak mindenről van véleménye. Érdemes rá figyelni. Hogy hittől függetlenül elfogadja az ember vagy sem az általa elmondottakat, azt mindenki eldöntheti maga. Végighallgatva őt egy kicsit a kettős mérce juthatott az ember eszébe: amit szabad a megyéspüspöknek, azt nem szabad Németh László hódmezővásárhelyi plébánosnak? Pedig ugye szólásszabadság is van. 

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/47469/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Ernest 2018-01-21 04:58:08
Ez az ország tele van köcsög idegenszívű árulókkal! Olyanokkal, mint ez a Beer is! Egyszerűen ki kell közösíteni!
Válaszolok
Emőke 2018-01-20 17:17:01
Erre mondják: Hasonló a hasonlónak örül! Vagy: Egy senki, megtalálta a hozzá illő senkit!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?