Blogolj!

Üzenet Tordáról


Erdélyben megtanulták 450 éve, hogy el kell fogadni kell a másképp gondolkodót, miközben Európa újból és újból lángba borult, mert hiába egy az Isten, de mindenki másképp értelmezte a hittételeket.

1568-ban az Erdélyi Fejedelemség országgyűlése Európában páratlan dolgot cselekedett. A földrészen elsőként fogadták el a vallásszabadságot. A négy bevett vallást, a katolikust, az evangélikust, a reformátust és az unitáriust szabadon gyakorolhatták és terjeszthették a fejedelemség lakói.

Mi zajlott eközben Európában? A tordai országgyűlés idején örültek a Német-római Birodalomban, hogy a „cuius regio, eius religio” (akié a föld, azé a vallás) elv jegyében megszűnhetett egy hosszabb háborús időszak. Négy és fél évvel később a katolikus király parancsára lemészárolták a francia hugenottákat (reformátusokat) Szent Bertalan éjszakáján. Fél évszázaddal az erdélyi döntés után protestánsok és katolikusok harminc éven át tartó háborúba bonyolódtak, amelyben egész Európa részt vett, a német területek pedig hatalmas szenvedéseket éltek át.

Azonban nem kell évszázadokkal visszatekerni az idő kerekét. Most, 2018 januárjában is olyan kihívások előtt állunk, mint a tordai országgyűlés tisztes résztvevői, a székely székek követei, a szász városok polgárai, a magyar nemesek.  A következő szűk négy hónap próbára tesz minket. El tudjuk fogadni a másikat, ha mást gondol? Engedjük-e felebarátunknak, hogy mást „prédikáljon”? Képesek vagyunk úgy hitet tenni saját értékeink mellett, hogy ne tapossuk a másikat a földbe?

A kommentfalakat nézve nem rózsásak a kilátások. Azonban 1568-ban sem voltak azok. De Erdély fiai hittek valamiben. És bíznunk kell abban, hogy egyszer mi is hihetünk valamiben…

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/47195/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?