Blogolj!

Magyar utcanevekkel szórakoznak a románok


A törvényeket is kiforgatva ment neki a román prefektus a szatmárnémeti önkormányzat határozatának.

Strand utca (Fotó: foter.ro)

A történet egyszerű: Pirosberek városrészt Szatmárnémetihez csatolták, a magyar lakosság létszámaránya húsz százalék felett van, így az utcák neveit a román mellett a mi nyelvünkön is ki lehet írni. 

De!

Hiába hozott a szatmárnémeti tanács döntést ezzel kapcsolatban, a prefektúra megtámadta ezt a határozatot, mégpedig azért, mert szerintük a hivatal nem jelentette meg a rendelkezésről szóló hírt egy országos napilapban. A törvény nem is vonatkozik amúgy erre – ennek ellenére is megjelent egy lapban a hír –, hiszen az csak a településnév-táblákkal foglalkozik, az utcanevek kiírásával nem. Vagyis erről nincs határozat. 

Ugyanakkor a román prefektúra hozzáállása nem az, hogy amiről nem szól a rendelet, az nincs szabályozva, hanem az, hogy amiről nem mondja ki a törvény, hogy szabad, azt tilos. Logikus, több alkalommal is ezt alkalmazták a hatóságok. Tegyük hozzá, hogy a prefektúra tavaly már bukott egy pert ebben a témában. 

A román hatóság a határozat visszavonását követeli, de Kereskényi Gábor polgármester, a Szatmári Friss Újságnak nyilatkozva elmondta, hogy erről szó sem lehet, hiszen ez immár elvi kérdés is. 

Mint ahogy az is, hogy a határon túli magyaroknak szüksége van a szoros kapocsra az anyaországgal, hiszen az ilyen bajokban is jól jön a segítség. Az ilyen tipikusan, magyar ellenes román esetekben…

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/46848/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
baviki69 2018-01-07 13:47:29
Undorító gazemberek az uniJó hallgatólagos támogatásával! Nekik fontosabbak a migráns-jogok, mint az őshonos - most már - kisebbség jogai...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?