Blogolj!

Az utolsó mór

Mondolat

526 éve foglalták el az utolsó mór erődítményt, Granadát a keresztények. Mára mintha szerepet cserélt volna ostromló és ostromlott.

Néhány évtizeddel később az utolsó arabot is kiűzték Európa nyugati szegletéből. Eközben a legfrissebb hír: az elmúlt évben három és félszer annyi illegális migráns érkezett spanyol földre, mint 2016-ban. Az útközben meghalt bevándorlók száma is nőtt: 128 helyett legalább 223-an vesztek oda a gyakran túlterhelt és/vagy átkelésre alkalmatlan eszközökön. Pedig a spanyoloknak még - természetesen EU-komform, nem fasiszta - kerítésük is van az afrikai részeken.

Azonban van elég baj a legálisan beérkezőkkel is: élénken él emlékezetünkben az elmúlt év augusztusa és a barcelonai terror 15 halottja, 100 sérültje. Az Iszlám Állam kötelékeihez sokan csatlakoztak Spanyolországból (az ilyet spanyolnak nevezni túlzás), egyikük a merényleteket már Belgiumban szervezgette, mikor lekapcsolták szeptemberben. S mindehhez egy tényt még tegyünk hozzá: már most a katolikus mögött az iszlám a második legjelentősebb vallás. 

526 év, 1492. január 2. Vajon mit szólnának az évszázadokon át küzdő hidalgók, ha sírjukból feltámadva lovaikon végignyargalnának Kasztília és Aragónia földjén 2018-ban?

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/46640/pics/lead_800x600.jpg
migráció,migráns,Spanyolország
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?